Вече 4625 русенци са получили 5% отстъпка от дължимия данък заради подадена по електронен път годишна декларация, съобщиха от регионалния офис на приходната агенция. 3690 от тях са го направили с ПИК от НАП, а други 935 са използвали електронен подпис. Общо 84% от всичките 5529 подадени досега декларации са изпратени онлайн, което е с 4 на сто повече, отколкото за същия период на миналата година. 
До 24,00 часа на 31 март 2021 г. е крайният срок за ползването на 5% отстъпка от данъка за довнасяне при подаването на годишна данъна декларация по електронен път и за внасяне на дължимия налог. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“. За внасяне на сумите може да се използва и виртуалния ПОС терминал на НАП чрез сайта на Агенцията.
Очаква се още мнозина жители на Русенска област да се възползват от отстъпката, като подадат вече популярните и удобни предварително попълнени електронни декларации чрез сайта на НАП www.nap.bg. Условие за ползването на това данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения. Предварително попълнените данни от НАП са получени от справките, подадени от работодателите и самоосигуряващите се за платените от тях през миналата година заплати, хонорари и други доходи на физически лица. Това не отменя задължението на гражданите, които са получили тези доходи, да подадат със своя ПИК декларацията си. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят с данни за други доходи, ако имат такива, да потвърдят верността на декларираното със своя ПИК и пак с него да  изпратят декларацията по електронен път до НАП. Важно е гражданите спокойно и внимателно да следват указанията.
Средното време за попълване на декларацията е около 10 минути. Видеоинструкция за ползване на попълнената електронна данъчна декларация може да се види в YouTube канала на НАП на https://www.youtube.com/watch?v=qX8ePZs8To4.  
От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите заради ситуацията, свързана с коронавируса, тъй като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършени изцяло по електронен път без такса.