Иновативен метод за лечение на тежки счупвания на коляното, приложен за първи път в България в Русе, представи вчера доц.Йордан Андонов от Клиниката по ортопедия в Университетска болница „Канев“. Пациентката е 53-годишна русенка с остеопороза, получила тежко счупване при падане от стълби. Фрактурата е била в задната част на коляното, която е трудна за достъп при операция, а заради остеопорозата костта е била силно раздробена. 
„При тези случаи, за да се достигне до раздробяването, се налага прекъсване на малката кост на подбедрицата, което отваря достъп до задната част на коляното. Наложи се не само да се намести фрактурата, но и да се извърши т.нар. остеопластика, която представлява присаждане на кост на мястото на счупването. С кост от таза на пациентката се попълни образувалия се дефект. Иновативното в случая е начинът, по който се фиксира цялата конструкция от присадена кост и фрактура с т.нар. рим плака /вид имплант - б.р./. Тази плака като корона обхваща горния сегмент на подбедрицата и осигурява разнопосочно прокарване на винтовете, които изпълняват ролята на подпора за постигнатото наместване. Това е нов метод в световната ортопедична практика, неприлаган до момента в България“, обясни доц.Андонов.
Оперативната намеса е дала възможност за незабавно парвоначално раздвижване на коляното на пациентката, тъй като е постигната достатъчно стабилна фиксация. Интервенцията е извършена преди седмица, жената вече е изписана и се възстановява добре, но предстои немалка работа по окончателното раздвижване на колянната става и функционалното й възстановяване.
В рамките на месец ортопедите в „Канев“ се сблъскват с две-три такива фрактури.