Машинното гласуване е лесно, бързо и не би трябвало да има проблеми с него. Това е обобщеното мнение на представителите на различни секционни избирателни комисии /СИК/, които от вчера изпробват на специален терминал как се подава вотът по този начин. Машината пристигна вчера в Районната избирателна комисия /РИК/ и на нея членове на изборната администрация проиграват възможните ситуации, пред които могат да се изправят на 4 април, както и начина на действие, ако възникнат някакви трудности. От вчера РИК започна онлайн обучение на членовете на СИК, в което се разяснява и как става машинното гласуване.
Машини ще има в повечето секции в областта и ще пристигнат в съботния ден за размисъл. Те не могат да бъдат включени преди 7 часа в изборния ден и да бъдат изключени преди 20 часа, когато той би трябвало да е приключил. Терминалът е подсигурен срещу токови удари и смущения с резервно акумулаторно захранване, което може да му осигури 2 часа работа. Ако за това време електрозахранването не бъде възстановено, машината спира, но запазва информацията до този момент. Пускането на машината за гласуване изисква предварително включени ключове-флашки от съответната СИК, както и въвеждане на ПИН-код. Машините, които ще бъдат поставени в секциите, ще бъдат докарани в съботния ден за размисъл.
Под засилена полицейска охрана вчера в Русе пристигнаха и нужните за 4 април 213 000 хартиени бюлетини и бяха посрещнати от главния секретар на областната администрация Симеон Иванов. Заедно с тях бяха доставени и 5000 допечатани бюлетини. Както обясни председателят на Районната избирателна комисия-Русе Милена Хинкова, заради машинното гласуване се очаква да са нужни по-малък брой хартиени бюлетини, но комисията се е подсигурила с въпросните 5000 към предварително заявените.
7-те палета, в които има и протоколи, чернови и списъци, се съхраняват в областна администрация при строги мерки за сигурност и денонощна охрана до раздаването на общините.
До сряда продължава набирането на заявления за гласуване на карантинирани или болни в Ковид отделенията, като се очаква за тях да бъдат разкрити 7 секции. 

Удостоверения за гласуване ще
се издават и в изборния ден

Областната дирекция на МВР е създала организация в дните преди изборите хората без издадени лични карти или такива с изтекъл срок, изгубени, откраднати или повредени да имат възможност да упражнят правото си на глас. 
При вече подадено заявление за нова лична карта издаването й ще бъде ускорено или ще бъде издадено удостоверение за гласуване. Искането за този документ може да се подаде включително и в самия изборен ден - 4 април. Удостоверенията за гласуване се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта и важи само пред секционната комисия, в която избирателят гласува според списъците.                                        У