Рекордните над 700 пациенти за изследвания отчете вчера лаборатория „Здраве“ в осемте си приемни, съобщи за „Утро“ управителят д-р Розина Мирчева. Около 300 от тестовете са били за коронавирус и са направени в лабораторните помещения зад Общината и в Стоматологията, останалите над 400 са били за други заболявания.   

Такъв наплив за изследвания за Ковид-19 в един ден е незапомнен досега в нашите приемни. Все е имало опашки от чакащи, но до такова стълпотворение на пациенти с направления е нямало дори и по време на втората вълна на коронавируса, когато на ден бяха изследвани по 100-150 човека, коментира д-р Мирчева.
Според нея големите опашки вчера се дължат на това, че денят е бил понеделник, много хора са се върнали от чужбина и са били поставени под карантина на Дунав мост. Тя важи до изследването за коронавирус с PCR тест, който трябва да е с отрицателен резултат, за да бъде отменена. Втората причина е, че много русенци се готвят да заминат за чужбина, но трябва да разполагат с отрицателен PCR тест, за да могат да стигнат до местата, за които са тръгнали.
В момента Русе се намира на едно високо плато на заразата с Ковид-19, което нито спада, нито се повишава, уточни д-р Мирчева.
От миналата седмица на ден в двете приемни на ул.“Петър Берон“ и на „Николаевска“ минават по около 200 човека за изследване за коронавирус. Средно при 90 от тях тестовете са положителни. В голямата си част това са болни, които са с направления от джипитата си. Останалите чакащи за изследвания отиват в лабораторията, тъй като са получили един или два симптома на заразата и искат да се уверят дали наистина са болни, или само са настинали.