Родената в Русе млада художничка Лора Янева, чийто житейски и творческия път е свързан с Бургас от детските й години, е поредната жертва на коронавируса. Покрусяващата вест съобщи кметът на града Димитър Николов във фейсбук.
„Момичето с широката усмивка, вдъхновяващ ентусиазъм и голямо сърце - слънчевата Лора Янева отлетя към слънцето. Прекрасната Lora Yaneva остави прекрасни каузи и картини след себе си. Тъгувам заедно с всички, които я обичаха. Светъл път, мило момиче! Ще ни липсваш много! Съболезнования и сили на семейството!“, написа Николов в социалната мрежа.
Трагедията потресе хиляди хора, които не спират да коментират и да изказват съболезнования на семейството в интернет.
Лора Янева е родена през 1984 година в Русе и продължава семейната традиция - майка й Лидия Кунева също е известна бургаска художничка. Семейството се мести в морския град през 1988 година. Лора е възпитаничка на Великотърновския университет, където през 2006 година получава бакалавърска степен по графика, а през 2007-а и магистърска по графичен дизайн. Става член на Дружеството на бургаските художници през 2007 година. През 2013 година получава наградата „Млад автор“. Носител на награда от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово, номинация за графика на биеналето „Лудогорието“ в Разград.
„Лора беше бременна в шестия месец. Преди дни състоянието й се влоши и тя изпадна в кома. Наложи се спешна операция за спасяване на бебето й, което към момента е добре“, споделиха с мъка близки на семейството.
Бременната в шестия месец художничка е приета в УМБАЛ „Бургас“ на 19 март, а на 23-и състоянието й се влошава и тя е интубирана. Лекари предприемат спешно секцио и израждат бебето. То е под грижите на неонатолозите в болницата.
Съпругът на Лора, Мирослав, събра сили да говори пред сайт за изкуство.  
„Ще се радвам хората да помнят делата й. Тя работи много. На много хора помагаше. Изкуството й е вечно. Нека душата й е на по-добро място“, каза той.