Траен отлив от оксфордската ваксина срещу Ковид-19 „Астра Зенека“ се чувства в Беленския регион. Причината е, че хората имат съмнения в тази ваксина, а и първите 48 часа след поставянето й преминават по-тежко за някои от имунизираните, каза вчера за „Утро“ новоназначеният управител на Многопрофилна болница „Юлия Вревска“ Димитър Димитров.
В болницата има записани 250 човека за имунизация от февруари. 40 от тях, сред които и 10 англичани, нямат предпочитания към определена ваксина. Като ги потърсихме обаче, се оказа, че чужденците живеят в София и идването им до Бяла ще оскъпи доста имунизацията им, обясни Димитров. Другите 30 беленчани са се ваксинирали с „Астра Зенека“, но останалите 210 от списъка са отказали да си я поставят и са пожелали „Пфайзер“/“Бионтех“ или „Модерна“.
Друг проблем е, че много от желаещите да се ваксинират не могат да боравят с електронния регистър, където трябва да се запишат. Чужденците пък не владеят добре български език и така са попаднали за имунизация в нашата болница, каза още Димитров. Допълнително неудобство е, че този регистър дава точни дата и час, но не всеки може да отиде в болницата в това време, защото е на работа и не може да отсъства, когато пожелае. Така от 20 записани за определен ден се ваксинират трима, а флаконът на „Астра Зенека“ е за 10 дози, което допълнително затруднява и персонала и организацията на процеса. 
В петък в Регионалната здравна инспекция са получени 7000 дози „Пфайзер“/“Бионтех“, които ще бъдат поставени като първа доза на 7000 жители в областта. Доставката на тази ваксина ще ускори имунизацията в Бяла, каза още управителят на беленската болница.
В момента всичките 31 ковид легла в болница „Юлия Вревска“ са запълнени с пациенти от съседни общини, като най-много са от Ценово, където е отчетена повишена заболеваемост.