bTV съобщи, че медицински център в Поморие събира такса от 15 лв., за да издаде на ваксинираните сертификат за имунизация. Оказва се, че практиката е масова.

Като член на СИК, Христина Славова има поставени две дози ваксина. Днес отива във ваксинационния център, за да получи сертификат.

"Беше ни казано, че ваксините са безплатни, по пък удостоверенията се заплащат. Другият вариант, при който мога да си извадя въпросния сертификат за ваксинация, е чрез електронния портал. Но този електронен портал изисква квалифициран електронен подпис, а аз нямам такъв", обясни Христина Славова.

По думите й, хората са реагирали бурно и са отказали да плащат въпросното удостоверение.

Христина плаща таксата, но смята, че не е редно да се иска такава.
 
"Това е една глобална политика, че ваксинацията е безплатна… изведнъж се оказва, не знам дали на местно или на по-високо ниво, че този сертификат трябва да се заплати", добави Христина Славова.

На прозорчето на ваксинационния кабинет е залепен ценоразпис - издаване на сертификат за имунизация срещу COVID-19 - 15 лв.

Не получихме отговор от управителя на медицинския център д-р Таня Атанасова, която е общопрактикуващ лекар.

Христина е подала жалба в здравната инспекция. Оттам отговориха, че събирането на такса за издаване на сертификат за ваксинация не е редно. От сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас обаче контрираха, че тази услуга не се заплаща от Здравната каса и като частници могат да сформират каквато цена преценят.