Президентът на САЩ обяви пред евролидерите: Трябва ни силен ЕС

Денят 25 март бе белязан от две ключови събития, в които президентът на САЩ Джо Байдън бе основно действащо лице.

Той даде първата си официална пресконференция след повече от 2 месеца от началото на мандата си. Срещна се за първи път и с всички европейски лидери накуп, макар и виртуално, като се включи в провеждания от тях европейски съвет.

От пресконференцията дойде новината, че той смята отново да се кандидатира за президент през 2024 г. “Отговорът е да. Възнамерявам да се кандидатирам за преизбиране. Такова е моето очакване”, каза Байдън.

На 78 г. той вече е най-възрастният действащ президент в историята на САЩ. Байдън ще е на 82 години в началото на хипотетичния си втори мандат, отбелязва АП.

От виртуалната среща на американския президент с лидерите на ЕС пък стана ясно, че за новия стопанин на Белия дом “силен ЕС е в интерес на САЩ”. По повод на обещанието на Байдън да даде нов живот на трансатлантическата връзка изданието “Политико” коментира, че европейските участници в срещата са били доста по-засмени, отколкото при срещите си с Тръмп, на които е трябвало просто до седят и да слушат назидателните му тиради.

В изявлението си Байдън е призовал за тясно сътрудничество по общи предизвикателства, като борбата с COVID-19 и с климатичните проблеми, за задълбочаване на икономическите връзки и за да се гарантира, че “демокрации, а не автокрации ще определят правилата на пътя”.

Президентът също така е изразил желанието си ЕС и САЩ да работят заедно по външнополитически въпроси от взаимен интерес, включително Китай и Русия. Освен това е подчертал необходимостта от по-нататъшно взаимодействие относно Турция, Южен Кавказ, Източна Европа и Западните Балкани.

“Байдън настоя в нашето заседание да се обръщаме към него с Джо”, коментира след срещата българскиятпремиер Бойко Борисов. Той заяви, че ключовата дума в разговора е била солидарност и желание за взаимна помощ с ваксините и в други сфери.

На родна почва новият президент на САЩ удвои амбициите си и постави нова цел - през първите 100 дни от мандата му в страната да бъдат поставени 200 милиона дози ваксина срещу COVID-19.

Байдън омаловажи притока на мигранти на южната граница на САЩ - друга болезнена тема от последните дни. “Това се случва всяка година и не е политически въпрос”, увери той.

Байдън каза това на фона на критиките на републиканците, че е насърчил хиляди хора без документи, включително голям брой непълнолетни без придружител, да се опитат да влязат в САЩ, като е смекчил миграционната политика на Тръмп.

Новият президент на САЩ увери, че не иска конфронтация с Китай. “Ще има ожесточена надпревара, но ние ще настояваме Китай да спазва международното право”, посочи той.

Си е “едно от онези момчета, които, подобно на Путин смятат, чe авторитаризмът принадлежи на бъдещето и че демокрацията не може да функционира в един все по-сложен свят”, каза Байдън, по адрес на китайския президент Си Цзинпин.

Стопанинът на Белия дом призна, че ще е трудно САЩ да изпълнят договорената от Тръмп цел да изтеглят всички свои войници от Афганистан до 1 май. Но отбеляза в същото време, че е малко вероятно все още да има американски военни в тази страна догодина.