Точно преди година, на 26 март 2020-а, в Университетската болница „Канев“ бе приет първият пациент с коронавирус. Дотогава Русе беше сред градовете без заразени с новия бич, който пренареди света и пандемията бе колкото близка, толкова и далечна. 
Може би, въпреки емоционалната реч на непознатия дотогава на широката публика проф.Мутафчийски, че ни връхлита враг с невиждана ярост, все още никой не си даваше ясна сметка какво се случва и какво предстои.
Почти веднага му опонира друга новоизгряла звезда на обществения небосклон - доц.Атанас Мангъров, който обяви заплахата за преувеличена, а мерките срещу нея - за безсмислени. 
Но 
надвисналото усещане за катаклизъм пролича в деня на обявяването на извънредно положение 
в страната - 13 март. Големите хранителни магазини бяха буквално атакувани от бързащи да се запасят хора. Рафтовете с макарони, брашно, олио и консерви бързо се оголваха. Странното презапасяване с тоалетна хартия не отмина и Русе, но не беше в такива огромни размери. Картината бе най-добре илюстрирана от продавачка в „Кауфланд“ на бул.“Липник“. „Толкова работа не сме имали по Великден и Коледа“, бе нейното обобщение. На това мнение беше и персоналът в магазините на другите вериги в града. 
Първият пациент в Русе беше на 51 години
върнал се у нас от австрийски ски курорт, където работел. Два-три дни след прибирането си започнал да вдига температура, загубил вкус и почувствал отпадналост. Потърсил помощ в Инфекциозното отделение на „Канев“ и направеният му PCR тест потвърдил съмненията на лекарите, че болният е заразен с Ковид-19.
Случаят беше оповестен на 1 април на специална пресконференция на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова и областния управител Галин Григоров.
След това случаите зачестиха.
А много скоро се събуждахме с телевизионните комюникета на ген.Мутафчийски и колегите му от Националния оперативен щаб, в които с особено внимание чакахме да чуем колко са новите случаи в Русе.
Въведоха се невиждани ограничения. Заведенията опустяха. На изходите на града застанаха полицаи и през контролните пунктове се преминаваше с документ. 
Животът се промени.
През изминалата година в областта бяха регистрирани 10 211 заразени с вируса от Ухан, само вчера те бяха 169. 
Средноаритметично това означава, че на всеки от изминалите 365 дни се падат по 28 случая
но средната стойност тук е измамна, тъй като болестта настъпваше и отстъпваше на вълни. В момента сме в третата и никой не знае дали тя ще е последната.
8054 от регистрираните носители на коронавирус се справиха с него, но 566 души на възраст от 26 до 98 години загубиха живота си. В момента активните случаи са 1591. 291 души са настанени в болница, 45 от тях в интензивни отделения.
Коронавирусът се оказа не просто стрес тест, а шоков удар за здравеопазването. 
Първоначално в Русе нямаше дори лаборатория за изследване на взетите проби и резултатите се чакаха по 2-3 дни от Варна и Плевен.
Здравните заведения не разполагаха с достатъчно техника за обдишване, наложи се да се преустройват цели отделения, 
дори се проведе смразяващо кръвта учебно превръщане на Арена Русе в огромен лазарет
от който, слава Богу, се оказа, че няма нужда. 
Медиците станаха новите опълченци, започнаха големи инвестиции, за да могат борещите се за глътка въздух хора да получат адекватна помощ. От година насам петте болници за лечение на К-19 в областта похарчиха 5 187 480 лева за ремонти, преустройства, оборудване и лекарства. Най-голямата част от тази сума се пада на Университетска болница „Медика Русе“ - 3 456 480 лева. Белодробната болница вложи 800 000 лева, УМБАЛ „Канев“ се справи с 500 000, Комплексният онкоцентър похарчи 300 000, а болницата в Бяла - 131 000 лева.
Принос за справяне със ситуацията имаха и многобройни дарители.
Общият брой на приетите на лечение в областта е 4572 души. 
Най-много пациенти за година минаха през  „Канев“ - 1817
Следват „Медика-Русе“ с 1331,  Белодробната болница с 900 и специализираното отделение на КОЦ със 100. Болницата в Бяла, която обслужва пациенти от общините Свищов, Полски Тръмбеш, Ценово, Борово и Две могили, оказа помощ на 424 инфектирани с Ковид.
На изпитание бе поставена и Спешна помощ. Повикванията към нея са повече от обичайното вече година. Пикът настъпи през ноември и декември, когато дежурните приемаха по 90 сигнала на денонощие. В момента повикванията са около 75, обобщи пандемичните си наблюдения директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иванка Маринова.
Прииждащата в момента трета вълна на заразата е по-различна от предните две, когато в риск бяха по-възрастните хора. 
Сега 
в болница постъпват все повече пациенти на възраст от 18 до 45 години и често идват в тежко състояние
Това се дължи на опитите им да се самолекуват вкъщи, единодушни са медиците. След заразяване мнозина предпочитат да опитат да се справят сами с болестта с билкови чайове и аналгетици, но често само влошават положението си и постъпват в здравни заведения в напреднал етап на болестта. За някои от тях самолечението е фатално, какъвто е случаят с 27-годишен мъж от Беленско, починал тези дни в една от русенските болници.
Пандемията продължава, но срещу нея вече има оръжие. От февруари насам 10 125 души в областта са имунизирани с препаратите на „Астра Зенека“ и с „Пфайзер“/“Бионтех“. Броят им рязко ще скочи, когато се нормализират доставките на ваксини, които в момента са несигурни и неритмични. При личните лекари има стотици записани за имунизация и очевидно това е пътят за излизане от тъй наречената нова нормалност и връщане към всекидневието, което познавахме допреди година. Да, много неща ще са различни, но едно със сигурност ще доминира - полека-лека ще се отърсим от страха от фатално заразяване, който сега покрива с ледени тръпки живота ни.

Жертвите от първата линия

Около 20% от медиците в двете големи русенски болници - „Канев“ и „Медика Русе“, се заразиха с коранивирус, докато помагат на пациентите си. За радост, почти всички преодоляха болестта, но за жалост - почти, а не всички.
Първият шок беше смъртта на известния русенски гинеколог проф.Георги Хубчев, който загуби битката след лечение в частната болница в Бургас, където бе началник на отделението по гинекология.
След него си отиде неврологът д-р Стефка Мишева.
В черната статистика влязахо още двама добри и уважавани лекари - пулмологът в Белодробната болница д-р Николай Колев и дългогодишният управител на болница „Юлия Вревска“ в Бяла д-р Ботьо Ботев.