25 събития, които се очаква да зарадват русенци, е подкрепила общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Три са новите инициативи -  „Младежи с екомисия“, конкурс за коледна украса „Запази духа на Коледа“ и първото регионално състезание по скално катерене на името на русенския алпинист, загинал в Хималаите, Иван Томов. Седем проекта на ученици са подкрепени от фондацията по програмата „Знание и растеж“. Те включват обучения по роботика, финансова грамотност и родинознание и др.
През тази година ще се проведат и вече традиционните за Русе Парад на ретро автомобили, 3D стрийт арт фестивал и Грийн рок фест. Инициативата „Празник на квартала“, която стартира миналата година, ще продължи - този път в „Дружба“ и „Здравец Изток“.
За трета поредна година ще бъде отделено внимание на архитектурното богатство на Русе чрез изложбата „Миналото днес“, която показва шедьоври на строителството в снимки отпреди десетилетия и от днес. Ще се проведе фотоконкурсът „Моето незабравимо преживяване в Русе“, както и националният ученически конкурс за литературно творчество и журналистика за ученици  „Стоян Михайловски“ и конкурсът за къс разказ „Мостове“.
Въпреки Ковид кризата през 2020 г. са провели 140 събития, които са били представени пред 43 000 русенци и гости на града, отчете фондацията.