Националът по свободна борба от „Юнак“ /Русе/ Георги Вангелов спечели олимпийска квота на квалификационен турнир в Будапеща. Нашите можеха да заверят и втора квота, но Али-Паша Умарпашаев остана на косъм от финала. Вчера „Утро“ разговаря с треньора в „Юнак“ и старши наставник на държавния отбор Валентин Ангелов.

- Г-н Ангелов, какво е настроението след схватките в унгарската столица?
- Много смесено. Георги Вангелов взе това, за което бе тръгнал. Той заслужаваше тази квота още през миналата година. Пребори се мъжки, с желание и майсторство. На финала допусна лека техническа грешка срещу арменеца и загуби, но като цяло се представи много авторитетно.
- Защо Али-Паша Умарпашаев изпусна така нелепо възможността да спечели квота?
- Още преживявам неговия двубой. Поведе с 6:0, можеше да приключи борбата с технически туш, направи захват, но го изпусна и пропиля момента да довърши добрата си работа. После се стигна да обрат. Проблемът при него е, че той гори и се раздава докрай, но така се увлича в някои ситуации, че търси ненужно атрактивната борба. Тръгна чудесно - с туш, с технически туш... Жалко, че не взехме квота в неговата много сериозна като конкуренция категория. 
- Ахмед Магамаев?
- Той прегоря като че ли. Съперникът му от Беларус почна да го дразни, не търсеше толкова борбата. Ахмед Батаев пък не беше възстановен от травмата, която лекуваше. Отчитам, че в това състояние даде всичко от себе си. Той и Магамаев се прибраха в Русия, където ще продължи лечението си.
- Следващите и последни квалификации ще са от 6 до 9 май в София. Там отново квоти ще получат само финалистите. Какво очаквате?
- Ще бъде много, много трудно.
- Какво ви чака сега?
- Заминаваме на лагер в Тетевен. Ще останем там до началото на европейското първенство.
- Желаем ви успех!
- Благодаря!