„Недопустимо е да се остави русенската Художествена галерия да стигне до това състояние, а и сега да не се вземат незабавни мерки. Убеден съм, че въпросът е на желание и на подреждане на приоритети“. С това мнение се обади в редакцията бившият областен управител Румен Януаров, след като прочел публикацията в „Утро“ за трагичното състояние на сградата на Галерията.
Самият Януаров е човек, който харесва и цени изобразителното изкуство, той често може да бъде видян на изложби - с удоволствие и интерес посещава такива събития и сега, когато от доста време вече не е на отговорния пост в Кораба. Затова не може да има съмнение, че неговата загриженост и тревогата му за попуканата и с продупчен течащ покрив Галерия са искрени. 
„Преди време, когато още бях областен управител и видях каква неуютна и безутешна гледка представляваше изложбената зала на Дружеството на художниците на „Борисова“ 6, след един разговор с Володя Кенарев, който тогава беше председател на дружеството, реших да направя каквото мога. Тогава бяха популярни проектите, наричани „царските проекти“, които бяха за сравнително малки суми от около петнайсетина хиляди лева, с тях се направиха доста чешмички и площадки. И ние също кандидатствахме по тази програма с няколко проекта, единият беше за залата. Помня, че по едно време ни се обадиха и ни казаха: „Имате три проекта, но може да минат само два“. Тогава изтеглихме едното от предложенията, но това за „Борисова“ 6 го оставихме - затова казвам, че е въпрос на приоритети... Впрочем, когато започна работата по ремонта, стана ясно, че парите по проекта няма да стигнат, затова и строителната фирма също даде от себе си няколко хиляди лева. Но така подменихме осветлението, дограмата, поставихме окачен таван. Не е нужно кой знае колко - важното е да искаш да направиш нещо, оттам нататък начини ще се намерят“, каза Януаров. 
И добави: „Преди време заедно с директора на ХГ Елена Великова съм влизал в хранилището на Галерията. Знам, че и тогава проблемите вече започваха да проличават. И си мисля, че ако това положение продължи, нищо чудно да се налага да спасяваме ценните произведения на изкуството във фондовете на ХГ. Тогава ще подема една гражданска инициатива - може да я нарека „Осинови картина“. И по метода на приемните семейства банки, учреждения, отговорни хора с отношение към изкуството да приютяват за известно време ценните експонати, докато домът им на „Борисова“ 39 бъде ремонтиран“.
Самият Румен Януаров е готов „да приеме“ поне 3-4 творби. Но силно се надява да не се стига дотам. Защото освен че това би било сложна операция, тя ще бъде и крайно позорна за град като Русе.