Дело за причинена смърт по непредпазливост започна и завърши с присъда за един ден, след като подсъдимият призна изцяло вината си и заседанието на Окръжния съд протече по съкратената процедура.
На 20 май 2019 година в 23.30 часа замаяният от голямо количество алкохол Я.И. отивал към пиацата зад хотел „Дунав плаза“. До заведението „Тирол“ в началото на ул.“Петко Д.Петков“ се разминал с редовно обикалящия из центъра на Русе психично болен Гошо, известен с това, че след получена в миналото черепно-мозъчна травма постоянно си говори на глас. При разминаването 59-годишният Гошо пак нареждал нещо, което вбесило 31-годишния Я.И., и той му нанесъл няколко силни удара в лицето. Гошо паднал на земята, ударил си главата, но ожесточеният нападател не спрял да го рита, докато не загубил съзнание.
Свидетели на побоя се обадили на тел.112 и Гошо бил откаран с линейка в болница „Канев“ в много тежко състояние. Въпреки извършените две операции на главата не успял да дойде в съзнание и на 24 май починал.
Наказанието на Я.И. е две години и осем месеца затвор с 5 години изпитателен срок и 80 000 лева обезщетение за на дъщерята на жертвата.   
Присъдата подлежи на обжалване.