Заплатите в три общини в областта изпреварват значително тези в останалите пет. Работещите в Русе, Ветово и Сливо поле получават с 50% повече, отколкото хората в най-бедната община Ценово. И разликата се увеличава, като вече надхвърля 300 лева, показват данни на Националния статистически институт, изнесени от Института за пазарна икономика. Такива данни се събират, но не са публични и са само годишни, затова излизат с доста сериозно закъснение. 
През 2019 г. средната брутна заплата в община Русе е била 1038 лева. Малко по-висока е във Ветово - 1097 лева, а леко изостава в Сливо поле - 1033 лева.         

Двете по-малки общини традиционно не отстъпват и често дори изпреварват областния център заради наличието на мощни фирми с голям персонал, които плащат добре. В община Ветово това е „Каолин“, а се знае, че заплатите в добивната промишленост са традиционно сред най-високите. В Сливо поле пък действа най-мощната фирма в целия Северен централен район - „Астра Биоплант“. Производителят на биодизел всъщност консолидира резултатите на няколко предприятия от групата на „Булмаркет“, което допълнително увеличава тежестта му в малката община.
На дъното на класацията по заплати в областта е Ценово - 715 лева на месец. По-нагоре са Иваново - 870 лева, Две могили - 884 лева, Борово - 909 и Бяла 922 лева. 
Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2019 г. е в община Челопеч (2431 лв.). На второ място е Козлодуй (2133 лв.), следвана от Раднево (1826 лв.) и Пирдоп (1785 лв.). За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост.