Групата на ГЕРБ в Общинския съвет ще настоява за опрощаване на такса „Смет“ за засегнатите браншове за периода на затваряне заради пандемията. Това бе съобщено в писмено изявление по повод предстоящата сесия, което замества традиционната пресконференция на съветниците от ГЕРБ преди всяко редовно месечно заседание. 
Идеята е допълнение на предложението на общинската администрация за освобождаване от наеми за февруари и март наемателите на общински имоти, чиято дейност е блокирана от противоепидемичните мерки. 
„Ние неведнъж сме предлагали подобни мерки за облекчаване на бизнеса по време на пандемия, голяма част от които бяха приети от администрацията. Припомняме, че бяхме против увеличаването на общинските наеми, данъци и такси, защото не е моментът по време на тази напрегната за всички обстановка да се пълни хазната за сметка на бизнеса. Общината трябва да го подпомага по всички възможни начини, така както прави с различните финансови програми държавата“, заяви председателят на групата на ГЕРБ Бедрос Пехливанян. 
Заместникът му Орлин Дяков се обяви за съставяне на работна група за промяна на регламента за връчване на наградата „Русе“. 
„Утро“ вече два пъти повдига въпроса, че в сегашния си вид наградата девалвира до присъждането на грамота и статуетка, често връчвана на носителите си главно защото са юбиляри, вместо да е отличие за действителни високи постижения, които имат принос към духовността на града. Темата беше посрещната с повишен интерес и предизвика силен отзвук. 
„Обидно е обществени съвети да изземват функциите на общинските съветници. В момента Общината се управлява с обществени съвети и се бяга от отговорност“, заяви Орлин Дяков.
В работната група да се включат общински съветници, представители на администрацията и експерти, „за да бъдат промените работещи“, ще настоява той.
На предстоящата сесия Алисе Муртезова очаква отговор на питането си за нерегламентирано сметище в центъра на Червена вода, близо до дома на Ивета Александрова. Проблемът възникнал от началото на ремонта на пътя Русе-Кубрат. На въпросната поляна се изхвърлят фрезован асфалт, камъни и пръст. По този повод общинският съветник изпрати писма със сигнала до АПИ и до Областна управа.
„Винаги съм се отзовавала на проблемите на хората, дори някои от тях да изглеждат за институциите незначителни, за мен и за гражданите са много сериозни. Разчитам на бързо и адекватно решение от компетентните органи“, заяви Алисе Муртезова.