53 средни фирми от Русе са получили финансова подкрепа за преодоляване на икономическите последствия от пандемията Ковид-19 по едноименната държавна програма. Общата сума възлиза на почти 7,2 млн. лева. В списъка са множество шивашки фирми, предприятия от мебелната и химическата промишленост. Максималната помощ по тази мярка е 150 хил. лева. Изплащането им започна на 4 март.
По мярката в помощ на най-дребния бизнес, който можеше да получи до 10 хил. лева, са подпомогнати 719 русенски фирми. Общата отпусната сума е над 5,6 млн. лева. 
Общо по двете мерки местният бизнес е получил от държавата близо 13 млн. лева. Средствата бяха пренасочени от други програми евросубсидии и затова се договарят и изплащат от управляващия орган по Оперативна програма „Конкурентоспособност“.
През тази седмица стартира и оценяването на получените проектни предложения по още една мярка, насочена към предприятия с оборот над 500 000 лв. Интересът към нея е доста сериозен, до крайния срок 15 март са получени над 6000 проектни предложения, с общ размер на заявената безвъзмездна финансова помощ над 300 млн. лева.
От началото на пандемията през миналата година по ОП „Конкурентоспособност“ русенският бизнес е получил 31,6 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, като в това число влизат и субсидиите по проекти за подобряване на производствения капацитет, техническа модернизация и внедряване на иновации.