Навърши се една година от изпитанието, наречено обучние от разстояние, сега можем да кажем, че преминахме през него успешно. Това каза директорката на Дойче шуле Искра Иванова, която поздрави колегите си нв Немското училище за ползотворната работа през платформата Team. 
Поздравът на директорката и пожеланието й час по-скоро пандемията с Ковид-19 да приключи и учители и ученици да се върнат към нормалното общуване беше нетрадиционен - но в духа на случващото се в момента в страната и в целия свят. Искра Иванова представи близо 5-минутен филм на преподавателката по музика в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Албена Анчева, старши учител. 
В късата документална лента Анчева припомня за първото в света дистанционно обучение на ученици. То се е случило през 1937 година в САЩ, когато страната е сполетяна от епидемия на полиомиелит. Детските градини и училищата затварят, децата остават по домовете си - и тогава в Чикаго се създава първото в света радио училище, което от разстояние преподава уроци за деца в различна възраст. Изработени са специални програми с посочени часове, в които се излъчват в ефир уроците, а те пък събирали у дома пред радиоприемника и малки, и големи. Вярно, радио училището в Чикаго продължило едва три седмици, след което занятията в училище били възстановени.