Внезапно падналият сняг и критичните минимални температури, които се очакват през следващите дни, ще нанесат големи поражения по ранноцъфтящите костилкови видове, встъпили във фаза цъфтеж, смята председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев. Според него вече е ясно, че най-ранните сортове кайсии за поредна година няма да дадат плод.
„Това, което е цъфнало, ще замине. През следващите дни го дават да стане минус 4 градуса. Всичко, което е цъфнало и в предцъфтежна фаза, особено кайсията, ще измръзне. Ранноцъфтящите сортове са в трета вълна на цъфтеж. Те цъфтят на етапи и вече измръзнаха един път, втори път частично, сега вече масово са цъфнали на 100% и не могат да оцелеят при такива температури. При средноранните сортове има частичен цъфтеж, още не са се отворили голяма част от пъпките и има шанс да се запазят, но зависи от това докъде ще паднат температурите. На предцъфтежна фаза, на бутон, до минус 3-минус 4 градуса би трябвало да издържат. В момента, в който се отвори цветът, издържа до минус 1-минус 1,5 градуса. След като се опраши вече всяко слизане под нула градуса е фатално“, обясни Колев. 
Рисковете за прасковите, черешите и сливите са по-малки, тъй като дръвчетата още не са стигнали до цъфтеж. Прасковите са във фаза бутон, някои сортове са по-напред, пред отваряне. Ако температурите наистина паднат до минус 4 градуса, както е прогнозата, със сигурност и там ще има щети, смята председателят на браншовия съюз.
През последните четири години в края на март винаги пада сняг и той идва след много топли дни през януари-февруари, заради които подлъганите овошки се развиват преждевременно. Последната добра година за производителите на кайсии беше 2017-а и оттогава всяка пролет студовете нанасят големи поражения. Което носи не само загуби на овощарите, но и ни удря по-джоба, тъй като плодовете излизат на пазара при по-високи цени.