Апостолическият нунций в България Негово Високопреосвещенство Анселмо Пекорари ръкоположи в петък в русенския катедрален фрам „Свети Павел от Кръста“ новият епископ на Никополска епархия монс.Страхил Каваленов. В тържествената служба участваха и епископите на Софийско-Пловдивския диоцез и на Софийската епархия „Св. Йоан XXIII“ Георги Йовчев и Христо Пройков. Така от петък католиците в Северна България официално имат нов духовен пастир, а Русе стана седалище на един духовник с богата култура и силна отдаденост на пастирския си дълг.
Заради пандемичните ограничения в храма бяха допуснати само миряни и гости с покани, но впечатляващата церемония бе предавана на живо в интернет. 
По-късно на прием в епископската резиденция на ул.“Братя Симеонови“ се събраха представители на всички религии в Русе.
Работа, сътрудничество и отговорност към една вековна епархия и вярващите в нея - това прозвуча в словото на монсиньор Каваленов.
Такива бяха и напътствията на монсиньор Анселмо Пекорари.
Поздравления към новия епископ отправи и Урсула Дзуколи, посланик на Малтийския Орден в България.
Приветствие към монс.Каваленов поднесе и митрополит Наум, който припомни дългогодишното им приятелство и му пожела успех.
Сред гостите бяха отец Дирайр Хадавян от русенския храм „Света Богородица“ - най-старата арменска църква в България, районният мюфтия на Русе Юджел Хюсню и представители на еврейската общност.
Така монс.Каваленов встъпи в новия си сан в унисон с заявените си намерения да търси възможности за съвместна работа с всички власти и религии за благото на хората.