Две последователни вечери сградата на местната власт в Русе бе осветена в зелено в чест на ирландския светец Патрик и националния празник на страната. Жестът бе по предложение на ирландския посланик у нас Майкъл Форбс. Така Русе стана част от зелената вълна, която всяка година по това време залива над 450 сгради и забележителности от цял свят, отдавайки с усмивка почит на един от най-жизнерадостните празници в Ирландия, отбелязван с настроение и наслада в много страни. 
Осветената в зелено сграда обаче, както обикновено, нажежи до червено коментарите във фейсбук, където умереността, взаимното уважение и зачитането на чуждото мнение обикновено не надхвърлят нивото на общуване между две футболни агитки.
Част от участниците в дискусията недоумяваха откъде накъде ще почитаме ирландския светец, какво общо има той с Русе и защо сградата на Общината не бе оцветена например в националния ни трикольор на 3 март.
Други пък припомниха, че точно такъв жест бе направен от други държави към България за Освобождението, като най-зрелищният пример е Ниагарския водопад. който впрочем сега бе оцветен и в зелено.
Тематичното осветяване на сгради в определен цвят по даден повод се случва все по-често, включително и в Русе. През миналата година така бе засвидетелствана подкрепа ва жертвите на домашно насилие, когато през ноември в оранжеви лъчи бяха окъпани сградата на общината и Доходното здание.