Новото затваряне на заведенията за срок от десет дни, което здравният министър обяви от понеделник, прави практически неизползваема мярката 80:20 и правилата за прилагането й трябва да се променят, заяви вчера за „Утро“ председателят на Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев. Според него това е едно от нещата, за които не е помислено, а локдаунът вероятно ще бъде продължен, което изправя бранша пред още предизвикателства и периоди на несигурност. 
„От миналото лято работодатели и самоосигуряващи се от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20 на сто, получават компенсация в размер на 290 лв. месечно за запазване на заетостта на всеки работник, мярка станала известна като 80 на 20. За да се използва тя обаче трябва служителят да е работил пълен месец. Ако си пуснал работника в болнични или в неплатен отпуск, както в случая със следващите 10 дни, тия 290 лева на човек се спират за цялата фирма. Това на практика означава, че ние ще трябва да спрем програмата 60:40 и да пуснем хората в неплатен отпуск. Те ще си подадат декларация, за да получават 75% от осигурителния доход, както обеща социалният министър Деница Сачева. 60:40 може да се спре, има такава възможност. Но 80:20 е само при пълен работен месец“, обясни Иванчев. 
Фалити пак ще има, бракувана стока ще има, работната ръка пак ще се чуди какво да прави и вероятно пак ще има хора, които ще се преориентират към други браншове, прогнозира председателят на браншовия съюз. Според него срокът на локдауна вероятно ще бъде продължен до края на традиционния грипен сезон, когато заради промените в температурите и високата влажност хората боледуват много повече.
„Няма как да планираме и правим разчети, докато не се ваксинират всички яснота за бизнеса ни няма да има“, каза Иванчев.