Капацитетът на болница „Канев“ за лечение на пациенти с Ковид-19 ще бъде повишен с близо 20%, стана ясно след вчерашното заседание но областния оперативен ща. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова от понеделник те ще станат 130 вместо досегашните 109. Наред с това областната управа ще изпрати писмо до Министерството на здравеопазването за недостиг на използвания за лечение на коронавирус медикамент „Ремдесивир“ в русенските болници.
От понеделник за 10 дни спират детските ясли и градини. Ще бъдат отворени само три заведения за децата на медиците, за да им се налага да отсъстват от работа.  

В същото време Общината започва проверка на хранителните им запаси и тази, чийто срок на годност изтича по време на локдауна, ще бъдат предоставени на социалните домове. 
В началото на следващата седмица влизат в сила и останалите мерки, които се прилагат на национално ниво за ограничаване на новата вълна от коронавирус.
Затварят всички училища, заведения и културните институти в областта.
До края на месеца се преустановяват посещенията в заведения за хранене, които могат да работят само за доставки на храна за домове и офиси. Този път заповедта се отнася и за ресторантите в хотелите, чиито гости - ако има такива - ще се изхранват по стаите. 
Спира се работата и на игрални зали и казина, на всички търговски обекти с площ над 300 кв.метра, които предлагат нехранителни стоки. 
Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ няма да работи с читатели до 31 март, а заетите книги ще бъдат автоматично презаписани за периода на извънредното положение.
Мол Русе ще затвори принудително, но частично. Ще работят хранителният магазини, доставчиците на съобщителни услуги и аптеката.
Насрочените сватбени тържества ще могат да се състоят, но само с до 15 гости.
Новорегистрираните случаи на коронавирус през предходното денонощие са 124. Излекувани няма, починали са седем души.