Помещение, което близо четири десетилетия е стояло напълно неизползвано в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, скоро ще стане едно изключително оживено място. Някогашната столова на Столарското училище, където са се хранели десетки ученици, голяма част от които са дошли от други селища да учат в престижното за времето си средно учебно заведение, е била затворена и направо забравена от предишните ръководства на гимназията. 
Защо е било оставено да запустява едно такова пространство
което би могло да намери своето ново предназначение - този въпрос засега тъне в догадки, на него вероятно биха могли да отговорят предишните директори на ПГДВА, които по една или друга причина са оставили на заден план просторното място, след като столовата вече е станала ненужна в новите условия. 
По-важното е друго - че едновремешната столова, която е посрещала десетки младежи, вече очаква нови срещи с тийнейджъри. Съвсем скоро тук ще се събират русенски младежи, които имат желание да усвояват уроците и философията на японското бойно изкуство джудо. 
Много ми се искаше да оживим отново това пространство, направо е грехота да не бъде използвано, казва директорката на ПГДВА Мариана Колева. И продължава: 
От третия път успяхме да проведем търг и да отдадем под наем това забравено с години помещение 
и сега вече клубът, ръководен от Пламен Георгиев, ще може да провежда своите занимания тук. 
В момента Георгиев и неговите колеги от клуба по джудо са почти на финала на ремонта на помещението, като срещат съдействие и от ръководството на гимназията. Подменихме електрическата инсталация и поставихме нов водомер в занемарените помещения, каза Колева. Входът към бъдещата зала за джудо е отделен, което гарантира, че учебните занятия и спортистите няма да си пречат. Но, от друга страна, фактът, че този вход няма да обраства с храсталаци, а ще води към едно обитаемо по нов начин помещение, ще придава съвършено друг вид на тази част от сградата на 
училището с една от най-богатите биографии в Русе
Нещо повече - със сигурност ще си бъдем полезни едни на други, убедена е директорката. И уточнява, че в договора фигурира клауза, според която петима гимназисти ще могат да се занимават с джудо напълно безплатно. 
Нашето училище е с дълга история, то помни години с много повече ученици, за съжаление, демографските процеси ни оставят доста помещения празни, каза Мариана Колева. И сподели, че й се иска да се оживят също и повече стаи в корпуса, който някога е бил общежитие за младежите. Там в момента имат ателиета двама русенски художници - Хрисанд Хрисандов и Десислав Гечев. Можем да предоставим и други помещения за подобни артистични занимания и дейности, добави директорката.