Зрелищна акция с кран с висока 40 метра вишка прикова вниманието на русенци, които вчера преминаваха покрай сградата на Русенската опера. Защитници на животните и доброволци в продължение на часове проведоха безпрецедентно спасяване на речна чайка, която от няколко дни се беше заклещила на покрива на операта и не можеше да се освободи от клопката, в която беше попаднала.
За отчаянието на безпомощната птица се получи сигнал и в „Утро“ от читателката Елка Радева и след публикуването му на електронната страница на вестника, хиляди русенци изразиха съпричастие - https://utroruse.com/article/779004/.
Ние също получихме сигнал в четвъртък вечерта за чайката и сдружението „Защита правата на животните“ се самосезира и започнахме да градим план какво да направим, каза за „Утро“ зам.-председателят на сдружението Стефан Матеев. В петък отидохме на място се уверихме, че птицата е жива и се нуждае от помощ, но със сигурност ще издържи още известно време, добави той. 
В понеделник доброволец влязъл в затворената заради пожара миналото лято опера, за да огледа подпокривното пространство. Беше установено, че отвътре няма как да се помогне на птицата, каза Матеев. Единственият начин да се достигне до отчаяното пернато било да се намери кран с висока стрела. Такъв кран с 40-метрова вишка осигури напълно безвъзммездно Диян Василев от фирма „Медиком“, изключително сме му благодарни, каза Стефан Матеев. 
С помощта на високата стрела трима души тигнаха до билото на оперния покрив, а след това доброволецът Филип Павлов, пожарникар във Втора ПАБ, излезе от коша на стрелата и пропълзя по покрива, за да достигне до уплашената чайка. 
Оказа се, че едрата птица се е заплела в обтяжките /металните закопчалки/ на гръмоотводната система, а една от тях е пробола крилото й. Важното е, че чайката очевидно е в кондиция, след като се опитала да кълве спасителя си, каза Матеев. 
Птицата ще бъде настанена в общинския приют, където има специална клетка, обитавана донеотдавна от пострадала врана. Там за нея ще се полагат грижи, докато крилото й оздравее.