Заради пандемията и ограничителните мерки приходите на русенските хотели и други места за настаняване са спаднали повече от два пъти през миналата година, показват данните на националната статистика. 57 средства за подслон са получили от нощувки общо 4,16 млн. лева, което е с 55% по-малко отколкото постъпленията по това перо за 2019 г., когато са отчетени приходи от 9,26 млн. лева. 
Наполовина пада броят на отседналите в Русенско туристи и реализираните от тях нощувки. Най-осезателно е намалението на гостите от чужбина, които са с над 70 на сто по-малко отколкото през 2019 г.
Най-тежко за русенските хотели беше през април, когато бяха въведени извънредни мерки срещу епидемията от Ковид-19 и пътуванията между градовете бяха забранени. Отчетеният за този месец спад на приходите от нощувки бе 94%, 21 места за настаняване спряха напълно работа, а останалите реализираха огромни загуби, тъй като на практика трябваше да работят за един-двама клиенти на ден. 
През май не им беше кой знае колко по-леко. От легловата база бяха запълнени едва 5% и всяко легло се ползваше средно по веднъж на 20 дни, което донесе с 89% по-малко от обичайните приходи. Спадът за юни бе с 69%, а в следващите месеци постъпленията от гостуващи в Русенско туристи останаха на нива около 50% от миналогодишните.
Запълняемостта на легловата база за миналата година е едва 13%, което означава, че средно седем от осем легла в хотелите са оставали празни.