Нов прочит на разказа за Средновековието ще представят две от залите на Историческия музей - Иваново и Червен. Цялостното обновяване ще стане по проект, с който РИМ е спечелил 31 481.60 лв. 
Колекциите от артефакти в сега съществуващата експозиция „Иваново-Червен“, представящи въоръжението, монетосеченето, керамиката, строителството, каменните надписи, изработката на бижута, ще бъдат разширени и обогатени. Дигитално съдържание и тактилни устройства /за опознаване чрез докосване/ ще допълнят експозицията и ще провокират активността на посетителя, като го привлекат да стане участник в музейния разказ. 
Редизайнът на експозицията ще разкрие по-пълно особеностите на скалните духовни обиталища в долината на река Русенски Лом и на средновековния Червен като важен търговски и производствен център. 
Преди официалното откриване на обновените експозиции те ще бъдат разгледани от ученици и възрастни, които ще споделят мнението си в анкетни карти. Ще бъде издаден и каталог на български и английски език с 3D модели на артефакти.
Проектът е свързан с 800-ата годишнина от основаването на скалния манастир „Св.Архангел Михаил“ и на 110-годишнината от началото на археологическото проучване на Средновековния Червен.