Цветни рисунки, вдъхновени от автентични стари записи на бележити изпълнители на народни песни като Гюрга Пинджурова и Борис Машалов, ще бъдат подредени в сряда в Художествената галерия на „Борисова“ 39. Към тях авторката на проекта „Изгубената музика на моята земя“ Валентина Григорова прибавя и свои рисунки, които изобразяват и песните на по-малко известни изпълнители от първата половина на миналия век. 
Проектът на художничката Валентина Григорова-Vanda, включва четири изкуства: рисуване, музика - записи на песни, документални филми-портрети и авторски текстове, посветени на българското село и неговите хора. 
Самата Валентина, която от години живее и твори в София, определя себе си като визуален артист, който смело експериментира с форми и материи - и прави това и в рисуването, и в пеенето, и в създаването на литературни текстове. Откъс от нейната книга, която предстои да излезе в едно от столичните издателства, бе публикуван в русенското литературно списание „Брод“. Зарисовки от текст и графични илюстрации разказват за детството на авторката в родното й село Бръшлен и се преплитат с нейни истории от съвремието. 
Проектът „Изгубената музика на моята земя“, който тя ще представи в сряда от 18 ч в ХГ, е спечелил подкрепа по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.