Девет мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19, които влизат от днес и ще важат до 1 април, прие областният щаб за борба с пандемията. 
Забраняват се провеждането на масови мероприятия на открито и битаците. Спира дейността на пенсионерските клубове и репетициите и изявите на самодейците в читалищата. Затварят се школите за народни танци, спира се и присъственото обучение в езикови и други образователни центрове. Няма да се допускан непълнолетни без придружител в заведения, молове и търговски центрове.
Натискът на пандемията се засилва. Само през последните шест дни в областта са установени 455 са заразените с Ковид-19. Излекуваните са 120, а починалите - 19. Всички отчитани от Регионалната здравна инспекция показатели са почти два пъти по-високи от тези през предходната седмица.
По данни на Единния информационен портал Русе е на 12 място в страната по заловеваемост от коронавирус.
И.д. областен управител Свилен Иванов не изключва въвеждане и на по-строги мерки през идните седмици, ако броят на новозаразените придължи да расте.
„Длъжни сме да търсим баланса. Мерките трябва да бъдат съобразени с нивото на заболеваемост. Точно затова е дадена възможност във всяка област да се вземат самостоятелни решения. Вярно е, че не трябва да се допуска претоварване на лечебните заведения, но е необходимо да мислим и за останалите сектори“, коментира Свилен Иванов.
Засега учениците от 5 до 12 клас продължават да учат по създадените вече схеми за присъствено и онлайн обучение.