Теодор Цветков не е професионален плувец, но въпреки това за три години има два медала от световни състезания и световни рекорди. Най-екстремният му подвиг е преплуването на 50 километра със завързани крака. Известен е с постиженията си и с доброто си сърце, което го кара да се бори за добри каузи. На 6 януари за четвърти път извади богоявленския кръст от водите на Дунав. Инициативите на 26-годишния русенец не свършват и стават все по-впечатляващи - голямата му цел сега е да преплува 7-те канала в световното екстремно предизвикателство и плувен маратон Океан 7, изпълнено досега само от 26 човека в света.

- Как решихте да участвате в този световен маратон и предизвикателство?
- Аз съм непрофесионалист, но станах достатъчно добър да се състезавам редом с участници на световно ниво и взех два медала. Искам да съм първият българин преплувал 7-те канала, както и най-младият и за най-кратко време - от една година, като обикновено отнема две. Мисля, че мога да го направя, последните 3 години имам стопроцентова успеваемост и с моят екип - брат ми и няколко приятели - сме го доказали. Никога не е бил въпросът в плуването, винаги е било въпрос да помогнем на хора. Този път каузата ми е да се вземат спешни мерки срещу глобалното затопляне, специално срещу замърсяването на водите.
- В какви условия ще се състезавате? Разкажете ни повече за характера на маратона?
- Океан 7 е еквивалентът на изкачването на 7-те най-високи от 14-те осемхилядника в Хималаите и в Каракорум. Само 26 човека от 7 милиарда са успели да изплуват 7-те водни канала. Това са Северният поток, протокът Кук, протокът Молокай, Ла Манш, протокът Каталина, протокът Цугару и Гибралтарският проток. Всеки има своите трудности. Има медузи, които не са като черноморските. 
Едно опарване може да те парализира и откаже. Има и акули
Водата е студена и стига до 12 градуса, а това е много ниска температура за няколкочасово плуване.
- Как се подготвяте за тези условия психически и физически?
- Всеки трябва да отиде с нагласата, че няма да стане нищо лошо. Вероятността да видя акули е много голям. Говорих с Бет Френч, за чието преплуване се прави в момента документален филм. Тя ми разказа, че в едно от плуванията е седяла 10 минути неподвижна, защото акула е била съвсем близо до нея. Разговаряхме за условията и подготовката й, тя реагира добре.
Хората казват „Лудите не ги е страх“ и аз съм малко такъв човек. Подготовката ми всеки ден е едно ново начало. Трябва да излизаш от зоната си на комфорт, а 
ако не ти е гадно на тренировка, ти не излизаш от зоната си на комфорт
Аз ще отида на място, което не е благоприятно за хора и за това се подготвям. 
- Именно клипчето, което качихте с физическата ви подготовка, бягайки по бански на минус 7 градуса с тежка раница на гърба, стана много популярно и достигна до медиите. Какво включват тренировките ви?
- В момента тренирам и в Спортното училище, на което благодаря за тази възможност. Правя си студени вани от време на време, а като беше студено плувах и на Текето. Бягах и на студено, както се вижда на клипа. Не знам дали съм станал популярен с това, но аз не бягам за първи път в студеното и минали години така съм се подготвял. Реших да кача видеото, защото всеки те нарича луд, ама луд ли съм, че искам да променя света. Не мисля. Тогава ме придружаваха брат ми и един приятел - също с жилетки и по къси гащи. Аз не съм нищо по-специално от тях и това доказва, че всеки човек го може. 
Иска се просто кураж. Болен съм, изморен съм, тъжно ми е, в депресия съм - такива моменти няма при мен
Трябва всеки ден да си там.
- Притеснява ли ви, че само 26 човека са успели да завършат този маратон? Все пак става дума и за животозастрашаващ риск?
- Животът е едно пътешествие. Аз съм дал всичко от себе си и ако стане нещо лошото няма да съжалявам. Разбира се има и по-важно състезание от Оcean7 и това е животът.
- Споменахте вашата кауза зад това предизвикателство. Как планирате да промените света?
- Както казах, никога не е ставало въпрос за плуването, а за хората. Много от плуванията ми са били с някаква благотворителна цел или кауза зад тях. Искам да работя с фондацията на Леонардо ди Каприо за борба с глобалното затопляне и инициативата ми да се включа в това предизвикателство е част от това. 
Някой ден ще имам деца и искам те да видят красотите на света с очите си, не по телевизията
Всеки си казва, че някой друг ще предприеме инициатива за проблема, но трябва човек сам да действа. 
- Кой е първият канал, за който се подготвяте?
- Писаха, че съм казал еди-кой си канал, че ще е първият, но не е така. Не се знае, кой ще е първият. Самите плувания са различни месеци. Сред най-трудните неща в този маратон е и организацията. Ти си запазваш време за самите плувания, защото те придружава лодка. Не мога да кажа, къде ще е първото, но аз искам да е най-трудното - най-дългият и труден канал, който е 44 километра - протокът Молокай. Подготвен съм психически за това.
- В живота често е нужна подкрепа, за да осъществим мечтите и целите ни. Как ще се осигурите средствата за това състезание? 
- Надявам се добри хора да ми помогнат, както и държавата. Ако не, ще търся подкрепа извън България. За три години 
имам два медала от световно, поставил съм световни рекорди и съм направил неща, които малцина са постигали, броят се на пръсти
Гледам в други градове, че хора правят подобни неща - не с благотворителна цел - и получават изключително много помощ от местните общински власти им. Говорих с Община Русе, казаха, че ще ми помогнат. Аз им вярвам, моето впечатление от кмета е, че е добър човек.
- Какво ще бъде нужно и за какви средства става дума?
- Позволената екипировка е бански, очила, шапка и тапи за уши. Не мога да кажа с точност средствата, но са нужни някъде около 60 000 хиляди лева. Това са самолетни билети, хотели... Най-скъпият разход е лодката, която те придружава при плуване.
- Много хора с подобни инициативи в чужбина обикновено имат много последователи и подкрепа. Как се чувствате от факта, че вие се подготвяте сам за подобно предизвикателство като Океан 7?
- Мотивацията сам си я създавам. Не е приятно да знам това, но аз съм благодарен и на това, което имам. Благодарен съм примерно на Спортното, че ми разрешават да тренирам. Факт е обаче, че за нещата, които съм направил, нямам нужната подготовка. Ето че стават обаче. Не съм в прекрасни условия, не се оплаквам, аз го искам. На едно международно състезание бях в Чехия, станах първи и нищо, а показвам българският флаг. 
Аз съм чужденец в собствената си държава. Когато спечелих два медала трето място на световно състезание по зимно плуване 2020 година това никъде не се отрази
Чувството е все едно си спечелил селските борби, но както и да е.
- За кое събитие не сте се чувствали достатъчно подготвен?
- Първото събитие, което плувах на Текето с благотворителна цел за Мартина Танева. Там наистина нямах подготовката, а водата беше 1 градус. Точно предния ден се разболях. Много хора искаха да се откажа. Тогава станах добър приятел с Илиян Русев, който беше един от малкото хора, които искаха да ми помогнат без да очакват нищо в замяна. Не се отказах, нищо че не се чувствах добре, който иска да ми повярва,
когато излязох от водата, все едно не бях болен никога
Когато плувах 50 км със завързани крака за 16 часа също нямах нужната подготовка и много плувци казаха, че е невъзможно, но успях. А аз не съм свръхчовек.
- Как успявате да съчетаете тези амбиции с ежедневието? Много хора използват като оправдание да излязат от комфортната си зона липсата на време, работа и т.н. Вие как успявате?
- Аз също работя от 7,30 сутринта до 6 часа. Хора казват, че са твърде млади или стари, че нямат време или пари - но това са все оправдания. Всеки трябва сам да отвори вратата пред себе си, която води към възможностите напред. 
Не искам на 70 години да се чудя какво съм направил в живота си и да съжалявам
Много хора ме потупват по рамото и ми казват Дано да има повече хора като теб“, а аз им отговарям „Добре, давай ти, нищо не коства“.
- Кога планирате да изпълните световният плувен маратон Океан 7, тъй като в момента вие сте на етап подготовка?
- Може би през 2022 или 2023 година. Много зависи и от пандемията. Тази година много събития се отмениха, щях да участвам в състезание в Антарктика, но това така и не се случи, заради Ковид. Аз съм убеден, че ще изпълня Океан 7, дори да е и след 2023 година. Имам проекти за години напред. Искам да участвам преди Океан 7 този август в маратонско плуване в Русия, където за 5 дена трябва да се изминат 180 км.
- Кое е най-голямото ви постижение до този момент?
- От малък съм искал да бъда супергерой. 
Много хора са се смели, но деца са писали на тема „Моят герой“ за мен
Ето, най-голямата ми мечта се сбъдна. Един човек, японец, който преплува английският канал, каза, че аз съм го вдъхновил. Той се казва Чунк Конг Маг. 
- Имат ли цена постиженията ви през последните 3 години?
- Да, имам контузия от 3 години. Вследствие не мога да спя добре заради болки в плешката. Трудно е за обяснение, но не съм се отказал независимо това и няма да спра.