Ковид 19 отново се намеси във фестивала „Мартенски музикални дни“ - този път като отлага премиерата на операта на Ариго Боито „Мефистофел“, която прябваше два се състои на 22 март, и я праща отново в афиша на ММД през септември. Русенци, които са си купили билети за 22 март, могат да ги презаверят или да ги върнат на касата на операта. Който желае обаче, може с билета за „Мефистофел“ да гледа операта „Сватбата на Фигаро“, която ще бъде представена на същата дата. 
Има болни от Ковид-19 от балета и от хористите, има заразени солисти, един от тях е и Ивайло Джуров, който трябваше да гостува в този спектакъл, а диригентът Сунай Муратов е дал положителна проба. Това каза за „Утро“ директорът на Русенска опера Иван Кюркчиев. Вчера той е разговарял екипа на постановката и е взел тежкото решение.
„Трябва да пазим хората, не мога да допусна ситуацията да се усложни, радвам се, че срещнах разбирането на белгийския режисьор Жан-Франсоа Донт“, каза Кюркчиев. 
Следобед вчера друга новина попарила оперния директор. След концерта тази вечер на русенския оркестър под палката на Владимир Шейко и със солист Генадий Демянчук същата програма трябваше да бъде изнесена във Варна във Фестивалния комплекс. Вчера обаче щабът в морския град е взел решение да спре всички изяви с участието на много хора и концертът пада. 
„Надявам се поне в Русе нищо да не попречи ценителите да чуят тази програма, подготвена с възхитителен професионализъм от нашите гости и русенските музиканти“, каза Кюркчиев.