В неделя футболистите на „Дунав“ ще гостуват във Варна за мач срещу „Спартак“. А за тима на домакините ще играе едно добре познато русенско футболно име - Кристиан Върбанов. Той беше капитан на юношите на „Дунав“, записа мачове при мъжете, бе и част от националния юношески тим. През февруари миналата година 20-годишният халф се озова изненадващо в лагера на спартаковци. Тогава така и не се разбра причината за раздялата с това перспективно момче. Вчера „Утро“ разговаря с него.

- Кристиане, здравей, как се чувстваш до морето?
- Много добре, не съжалявам въобшще, че съм футболист на „Спартак“. Колективът ни е страхотен. Заслугата е на старши треньора Васил Петров. Отборът е лидер в Трета лига и мисля, че няма кой да ни спре по пътя към промоция в професионалния футбол. 
- В неделя в другата половина на терена ще са доста твои познати. Какво е чувството?
- Повечето, да не кажа почти всички, са мои приятели. Уважавам ги, мисля, че и те ме уважават. Това са млади момчета като мен, които искат да се развиват. Следя какво прави отборът на „Дунав“. Надявам се, че ще се получи добър мач.
- Колко силен днес е тимът на „Спартак“?
- Достатъчно, щом е убедителен водач.
- През зимата се подсилихтне със звездата на „Черноломец“ /Попово/ Мехмед Сабри. Какво мислиш за него?
- Той е много бърз играч. Ще добавя, че е доста неприятен за всяка защита футболист.
- Ти на каква позиция играеш сега?
- Обикновено съм титулярен опорен халф, но когато се налага и по преценка на старши треньора, действам и като краен бранител.
- Имаш ли обяснения защо, след като бе твърд титуляр в юношеския национален отбор, отпадна от сметките на селекционера?
- Нямам! Беше гръм от ясно небе. Нещо се случи. Бях изненадан, че не бях повикан за последните лагери през през миналата година. 
- А защо си тръгна така внезапно от „Дунав“, при това беше с капитанската лента на юношите, а отзивите за дабюта ти при мъжете също бяха добри?
- Имаше някои хора, които не желаеха да остана в отбора. Имена няма да споменавам, не си заслужава. За мен тези хора за затворена страница. Затова и тръгнах към Варна, въпреки че имах оферти и от други клубове. Офертите бяха налице и през тази зима. Отказах! Прецених, че на този етап трябва да остана футболист на „Спартак“. Чувствам се добре във Варна и няма от какво да се оплаквам. 
- Един дунавец в неделя в игра срещу „Дунав“.  
- Така било писано, съдба. Пак казвам - дано да стане добър мач. И да не забравя - моите уважения към треньорите на „Дунав“ Мартин Цирков и Ивайло Кирилов!