Майкъл Арлен е един от хората, с които Русе с пълно право се гордее. Подобно на другия голям писател, видял за пръв път света в най-големия, най-красивия, най-аристократичния и най-напредничав град по българското поречие на Дунав - нобелистът Елиас Канети, Дикран Куюмджиян, както е рожденото име на белетриста, е роден в Русчук на 16 ноември 1895 година, но от шестгодишна възраст заживява със семейството си в Англия. 
На сравнявания с Франсис Скот Фицджералд Арлен са посветени множество публикации. 
За него са писали мнозина - и  у нас, и в чужбина. Събрана и синтезирана е много информация. За съжаление покрай това са допуснати и много неточности, превърнати заради упоритото им възпроизвеждане в митове без връзка с действителността.    
През 2020 година започнах проучване за родения през 1895 година Майкъл Арлен. Изчетох всичко, което можеше да се намери на български език. И открих немалко фактологични грешки в биографията на писателя, които си поставих за цел да коригирам.
Безспорно личността на Майкъл Арлен е много интересна, той е интригуващ писател, чието творчество в България все още остава непознато, тъй като творбите му почти не са превеждани. За българските  изследователи един от най-важните моменти в биографията му е фактът, че е номиниран за Нобелова награда за литература. Това твърдение се повтаря много често и вече е придобило гражданственост. 
Факт е, че след публикуването на „Зелената шапка“ Майкъл Арлен става изключително популярен и богат писател, превръща се в един от символите на 20-те години на ХХ век, а през 1927 година дори лицето му е на корицата на списание „Тайм“.
В хода на моето проучване реших да проверя в коя година е номиниран Арлен. За целта направих проверка в официалния сайт на „Нобеловите награди“ (www.nobelprize.org). Изследването на базата данни показва, че в периода 1924-1956 година (от издаването на известния роман „Зелената шапка“ до смъртта на писателя), няма информация Майкъл Арлен да е номиниран за престижната награда. Проверката е извършена както за известния псевдоним, така и за рожденото име на писателя. Информацията в сайта е много подробна - могат да бъдат проверени номинациите от 1901 до 1964 година. В него се съдържа информация колко номинирани писатели има в съответната година, кой подава номинацията, с какъв мотив, колко номинации има съответния писател и т.н. След направената проверка, написах в научната си студия, че Майкъл Арлен официално не е номиниран за Нобелова награда за литература.
В началото на 2021 година в социалните мрежи за пореден път попаднах на информация, че Майкъл Арлен е номиниран за Нобелова награда и си позволих да репликирам интелигентната потребителка на фейсбук, че това е само една легенда. Тя ме убеждаваше в своята правота, тъй като информацията й е почерпена от английските медии. С цялата ми добронамереност и уважение към медиите - понякога и те грешат.
По моето мнение английските сайтове са вторични източници, а първичният източник е информацията от сайта на Шведската академия. В желанието си да достигна до първоизточника, се свързах със сайта „Нобелови награди“ с надежда да удостоверят моето обследване в базата данни. 
Не след дълго получих следното писмо, подписано от г-жа Мадлен Бруберг (проверката показва, че тя е и. д. административен директор на Шведката академия). Ще цитирам буквално нейният отговор: „Уважаема професор Мира Душкова, Майкъл Арлен не е намерен сред кандидатите за Нобелова награда в нашия архив. С най-добри пожелания: Мадлен Е. Бруберг“.
Надявам се моите проучвания за живота и литератураната дейност на Майкъл Арлен да бъдат ползени на бъдещите изследователи, които търсят истината, а не са запленени само от чара на красивата легенда.

Доц.Мира ДУШКОВА