„По-високите данъци, наеми и такси на гърба на гражданите са основата в завишения бюджет за 2021 година на Община Русе“, заяви председателят на групата на ГЕРБ в Общинският съвет Бедрос Пехливанян на пресконференция преди днешното обсъждане на бюджета.
От 2020 година бюджетът на Община Русе е нараснал с 24 милиона лева, от които обаче 16 милиона са държавни и реално едва 8 миилиона лева идват от местни дейности, анализира председателят на постоянната бюджетна комисия в ОбС Йорданка Даневска и критикува разликата между планираните приходи и разходи.
Съветниците от ГЕРБ определиха бюджета като небалансиран и критикуваха планираните разходи. Посочени бяха само три позитивни инициативи. Това са увеличеният брой хора, които се възполват от домашния социален патронаж и лични асистенти, повишаване на енергийната ефективност в някой ясли и изграждането на скейт площадка. 
„Не разбираме защо са определени над 500 000 лева за ОП „Комунални дейности“, като същите средства са били определени и за предходната година, само че за външни фирми. А идеята за сформиране на общинска полиция е за нас напълно неработеща, тъй като са нужни минимум 30 човека, а намерението е да бъдат наети шестима“, коментира разходите председателят на групата Бедрос Пехливанян.
Като акцент за предстоящата сесия той заяви, че ще продължат да критикуват лошо представените и неодобрени европроекти, като сравни планираната от Русе сума от 2 милиона лева с общините Бургас и Стара Загора, където те са 38 и 18 милиона лева.
Алисе Муртезова припомни своите предложения за бюджета - средства за денонощен дентален кабинет и двойно увеличаването на парите за прегледи и терапия на гръбначни изкривявания при учениците. Те бяха възприети от кмета Пенчо Милков. Отхвърлена обаче беше идеяте й за безплатен обществен транспорт за възрастни хора и инвалиди.