„Бюджетът за 2021 година с една дума е переспективен. Направени бяха изказвания, че бюджетът на Община Русе е на гърба на държавата и хората. Нормално е за държавно делегирани дейности да бъдат отпуснати средства от държавата, а всички бюджети се сформират на гърба на граждани - пари не падат от небето. Не разбирам обаче как това определение идва от хора, допуснали жестоки корекции за сметка на Общината от 9 милиона лева при изпълнение на европроекти“, коментира общинският съветник Александър Неделчев оценката на бюджета на политическите опоненти от ПП ГЕРБ.
Общинските съветници от БСП също направиха своя оценка на бюджета и изтъкнаха средствата за подготовка за новият програмен период в Европейският съюз, увеличенията в сферата на екология с 235 хил. лева и в средствата за обществен ред и сигурност, както и планът за намаляване на демографската криза.
Основни пречки за Общината са пандемията, липсата на проекти поради приключването на 7-годишният период в Европейският съюз и стартирането на изплащане на взетия от предходната администрация заем от 10 милиона лева за подобряване на инфраструктурата в града. За 2021 година хазната трябва да погаси 1 милион.
„Определям бюджета като смел и последователен. Ще се обърне внимание на инфраструктурата в малките населени места, като освен предвидените за асфалтиране 700 000 лева са отделени и 280 000 лева за реализиране на проекти в общините по техни предложения“, заяви председателят на комисията за комунални Йовчо Смилов.
Той представи подробно и някой от машините, които ще бъдат закупени за общинските предприятия като машината за пътна маркировка за 155 хил. лева.
„Машината ползва боя, която е малко по-скъпа от производствената цена, която сме ползвали досега, но два пъти по-евтина от закупуваната от Общината чрез обществената поръчка, която наследихме от предходната управа, каза Смилов.