Д-р Луиз Панайотова е завършила Медицинския университет в Плевен през 2016 година. Веднага след това започва специализация по очни болести в очното отделение на УМБАЛ “Медика-русе”. През декември 2020 година успешно полага изпит за специалност офталмология. В момента продължава работа в очното отделение и развива уменията си в окулопластична, естетична и възстановителна хирургия на клепачите на очите. Пациентите си д-р Панайотова приема в стационарен кабинет в ДКЦ 2 на УМБАЛ “Медика-Русе”.

- Д-р Панайотова, с наближаване на пролетта идва и сезонът на конюнктивитите. Какво представлява това заболяване?
- Конюнктивитът е едно от най-честите възпалителни заболявания на очите. Всеки един от нас поне един път в живота си се е събуждал със секрет, зачервяване и дразнене в окото, което е признак за конюнктивит. Това заболяване представлява възпаление на прозрачната мембрана, която покрива окото. Обикновено не е застрашаващо зрението заболяване, но не бива да бъде подценявано. Може да бъде причинено от инфекции, алергии или по механичен път. 
- Това определя и видовете конюнктивити, предполагам. Какви са те?
- Едни от най-честите конюнктивити са инфекциозните. Те биват бактериални или вирусни. Бактериалните причинители обикновено са от семейство Стрептококи и Стафилококи.
От вирусните конюнктивити аденовирусите са в 90% от случаите.
Полово предаваните болести гонорея и хламидия, също могат да инфектират окото и да причинят конюнктивит. Този вид зараза се среща при полово активни хора, но също така и при новородени от майката при раждане.
Инфекциозните конюнктивити протичат с подобни оплаквания, но и съществено се различават по някои симптоми. Най-честите от тях са парене, дразнене, чувство за чуждо тяло в окото, клепачите могат да отекат и да се подуят, понякога има силна светлочувствителност.
Бактериалният и вирусният конюктивит се различават най-много по вида на секрета, който изтича от окото
При първия вид той е слузест и гноен, а при втория - воднист, като очите сълзят непрекъснато. Обикновено от това заболяване страдат и двете очи, но понякога второто може да се зарази 2-3 дни след първото.
Вирусният конюнктивит е изключително заразен и може да предизвика епидемия в среди като работни места (включително болници), училища, детски градини и басейни. Разпространението се улеснява от това, че вирусната частица има способност да оцелява на сухи повърхности в продължение на седмици. Предаването обикновено е при контакт с дихателни или очни секрети, дори и чрез замърсени предмети като общи кърпи, чаршафи или възглавници. 
- Как може да се избегне заразата?
- За да избегнете зараза, най-важни са хигиената и профилактиката. Трябва редовно да се мият ръцете с вода и сапун.
Да не се споделят едни и същи капки за очи, хавлии или калъфки за възглавници
Ако човек вече се е заразил, трябва да спазва строга лична хигиена, за да не зарази останалите членове на домакинството си. При всяко накапване на капки, ръцете трябва да се мият и да се внимава да не се докосват различни повърхности. Добре е заразеният да използва собствена кърпа за лице. 
- Какво е лечението за тези конюнктивити?
- Лечението е симптоматично, най-често с антибиотични капки и хубаво почистване на очите от секретите. Но понякога, при по-упорити конюнктивити, най-често при вирусните,
може да се засегне и роговицата на окото, което е застрашаващо зрението състояние
което се лекува и с друга група медикаменти.  
Моята препоръка е, ако заразеният не може да се справи с конюнктивита в рамките на 4-5 дни, симптомите не намаляват или по-скоро се увеличават, да потърси помощ от офталмолог. С правилното лечение неприятното заболяване ще отмине по-бързо. На практика инкубационният период за бактериалният конюктивит е 2-3 дни, но за вирусният може да достигне до седмица.
- Алергиите причиняват ли конюктивит?
- Да и това е другата група конюнктивити, които най-често се проявяват хронично. Алергичните се появяват при хора с някакъв вид алергия, например сенна хрема, която се проявява през определени сезони на годината. Те се причиняват от полени от тревата или прашец от дърветата.
Има и целогодишни алергични конюнктивити, чийто алерген е домашен прах, косми или пърхот от животни
или гъбични алергени. Той е по-рядък и има тенденция да е по-мек от сезонната форма.
- Кои са най-честите симптоми за алергичния конюктивит?
- Най-честите симптоми са силен сърбеж и обилна водниста секреция от очите. Обикновено те са придружени от кихане и секреция от носа. Оток на клепачите също е често срещан при алергичния конюнктивит. 
Важно е да отбележа, че алергичните конюнктивити се срещат много често при деца след игра навън. Очите са много зачервени и това плаши  повече родителите, отколкото реална е тежестта на заболяването.
При по-леките пристъпи на алергия е възможно да се намалят симптомите само с изкуствени сълзи. Но при по-упорити и чести дразнения, е нужна подходяща терапия от офталмолог.
Може да добавите и студени компреси върху очите, за да намалите дискомфорта
- При новородени срещат ли се конюнктивити?
- При 10% от новородените се среща възпаление на конюнктивата, което се развива в първия месец след раждането. Причини могат да бъдат полово предавани болести - гонорея или хламидии. В по-бедните страни тези болести в миналото са били причина за 25% от слепотата при децата. Вирусът херпес симплекс също може да се предаде по време на раждането и да се изрази като конюнктивит. Той се развива в първите 1-2 седмици след раждането.
Бактериални инфекции от стафилококи и стрептококи, причиняват по-леки симптоми на конюнктивит при новородените. Най-често се проявяват с лепкав секрет и залепване на очичките след сън. Лечението им обикновено е симптоматично с антибиотични капки или мехлеми, предписани от офталомолог.
- Как действа Ковид-19 на конюнктивитите?
- През последната година, която премина в пандемия от Ковид-19, се появи един нов вид конюнктивит. Той не е от честите симптоми на коронавируса, но се среща при заразените. От близо 56 хиляди регистрирани случаи в Китай Световната здравна организация докладва, че конюнктивитът е присъствал като симптом при 0.8% от пациентите с Ковид-19. Реално това не е нещо ново като симптоматика,
наподобява вирусния конюнктивит и протича с дразнене и парене в очите, чувство за чуждо тяло
и воднист секрет, непрестанно изтичащ от очите. 
Като вирус, предаван по въздушно-капков път, е важно да се знае, че заразата от Ковид-19 може да стане и чрез очите. Попаднал секрет с вирусни частици в конюнктивния секрет, може да продължи към дихателните пътища през носа и да възникне зараза. Затова моят съвет за предпазване от коварния вирус е да не се пипат или разтъркват очите с мръсни ръце.
- Какво лечение се прилага за пациенти, заразили очите си с Ковид-19?
- Лечението отново е симптоматично с антибиотични капки и често почистване на очите. Ако пациентът е под карантина и има симптоми на конюнктивит,
може да пробва да измие очите си с преварена вода с лайка при по леките симптоми
При по-тежки симптоми трябва да се потърси съвет от личния лекар или офталмолог по телефона, за да ви насочи какви капки да използвате.
Като заключение мога да кажа, че правило номер едно, за да се предпазите от конюнктивит, е високата лична хигиена и избягване разтъркване и излишно докосване на очите. Не пренебрегвайте заболяването, колкото и банално да е, защото може да доведе до трайно намаляване на зрението, ако симптомите не бъдат лекувани навреме.