Русенският университет да получи 1 млн. лева, с които да се изгради нов учебно-изследователски корпус, реши вчера Министерски съвет. Ректорът на РУ проф.Христо Белоев, който присъства на правителственото заседание, заяви, че корпусът ще бъде готов до края на годината. Със създаването на големи модерни лаборатории ще се даде нова възможност заедно с бизнеса, с университетите от нашата страна и чужбина, да участваме в големи проекти и да допринасяме за развитието на науката, каза Белоев. Той изказа благодарност към правителството за увеличението на заплатите на преподавателите от висшето образование, като подчерта, че според него това е много сериозна крачка и стимул към всички университетски преподаватели.
Милионът, гласуван вчера от правителството, е третият транш, който университетът получава, уточниха вчера от учебното заведение. Първият милион лева беше получен през декември 2018 г., а през декември 2019-а дойде втори милион.
Към момент са приключени всички процедури за изграждане на комплекса, приключило е проектирането и се разчиства теренът от старите необитаеми сгради, добавиха от РУ. Комплексът ще се строи между Втори корпус и Училището по европейски езици. Той ще представлява двуетажна сграда със 7 големи многопрофилни лаборатории, всяка една с площ над 200 кв.м. Във второ тяло към комплекса ще се базира учебен корпус на факултета по обществено здраве и здравни грижи. Общата стойност на проекта е над 5 милиона лева. 
Очаква се до края на март да бъде направена първата копка.