91-годишната днес баба Пенка Мойсеева от Русе, която преди три години уби 68-годишния си тогава зет Атанас Атанасов, обжалва присъдата си в Апелативния съд във Велико Търново. Първото заседание по делото е насрочено в понеделник.
На 16 септември възрастната жена получи пет години затвор.
До наказанието се стигна след дълга и тъжна история на обтегнати семейни отношения и тормоз, завършила трагично на 28 февруари 2018 година. Потресаващите сцени са се разиграли на 5 етаж в блок „Родина“ на улица „Родопи“.
68-годишният мъж, работещ приживе като охранител във фирма „3S СОТ“, обичал да си пийва и често вдигал скандали на тъща си. Тя живеела в Нисово, но през зимата идвала при дъщеря си в Русе и това нагнетявало напрежението. Във фаталния ден Атанасов отново се почерпил, скарал се с баба Пенка и легнал да спи в спалнята. Нервите на възрастната жена не издържали и когато зетят заспал, грабнала собствената му бухалка, която държал в апартамента, и си отмъстила за всички насъбрани през годините горчилки. Убийството, извършено с толкова много гняв, станало така тихо, че намиращият се в съседната стая 18-годишен внук на Атанас не чул нищо. 
Когато съпругата на жертвата се прибрала, се ужасила при вида на лежащия в локва кръв Атанас и веднага подала сигнал за убийство на тел.112. По-късно съдебният лекар установил, че главата на мъжа е смазана с 20 удара.
Първоначалните подозрения на разследващите паднали върху съпругата или внука му, тъй като никой не вярвал, че една близо 90-годишна баба има сили и кураж за подобно зверство. Само след 40 часа интензивна работа обаче в пъкленото нападение била уличена тъщата.
По-късно, при гледането на мярката й за неотклонение в съда, баба Пенка разказа как е станало всичко.
На 28 февруари Атанас се върнал от нощна смяна и според тъща му започнал да пие. Около 11 часа отишъл до приятел в квартала, а като се върнал, започнал да търси ключа за сушилното помещение в междуетажното пространство, за да извади една кисела зелка. След като не успял да го открие, Атанас вдигнал скандал. Накрая я ударил с юмрук в гърба. След това позвънил на жена си на работа, разбрал къде е ключът, взел зелката и я занесъл на приятел, а в замяна получил по една бутилка ракия и вино. Като се върнал в дома си, Атанас продължил да пие и да се кара с тъща си. 
Около 15.30 часа съпругата му се прибрала, потушила скандала, а мъжът й си легнал на кушетката в хола. Към 16.50 часа жената отишла да пазарува и всичко се развило за по-малко от 40 минути. След първите два удара зетят се събудил, вдигнал ръката пред лицето си, за да се предпази, но зашеметен, пак легнал. След секунди се изправил, отишъл в другия край на хола, но там вече не издържал и приклекнал, след което баба Пенка го довършила.
То вече стана, каквото стана, повече от това няма какво да стане, той си го заслужаваше, каза баба Пенка пред съда.