Ръководството на клуба по кану-каяк „Локомотив“ изпрати предложение до Община Русе за подобряване на условията за подготовка на езерото в Николово.
„Както знаете, в момента на лагер при нас са 8 беларуски състезатели, водени от треньора Валентин Александрович. Идеята ни обаче е да създадем база, подходяща за тренировки и на национални отбори. Защо? Защото климатичните условия в нашия край се промениха драстично и в Русе далеч вече не е толкова студено през зимата. Вместо да ходят на юг, много състезатели ще тренират на езерото в Николово. За да се получи и привлечем отбори, трябва да удължим акваторията на езерото. Сега „полезната“ дистанция е 1300 метра, а спокойно може да стигне до 2000. Освен това трябва да се почисти към района на Чифлишко езеро. Нашият клуб разполага с такава машина. Вече разговарях по темата със зам.-кмета Енчо Енчев, който обеща пълното съдействие на общината“, обясни за „Утро“ треньорът в „Локомотив“ Евгени Недев.
На въпроса какво ще се промени, при положение че условията за подготовка се подобрят, той отговори: „Покрай отборите, които ще  пристигат за тренировки, в Русе ще остават пари“.
В същото време стана ясно, че клипът, който ще ракламира езерото в Николово като домакин на световно първенство с драконови лодки, е готов. Той бе изработен от Общината и вече обикаля планетата със субтитри на английски. В него близо 4 минути говори кметът на Русе Пенчо Милков.