Хубавото време вчера напълни централния площад в Русе, много преди да започне церемонията пред Паметника на Свободата за 143-тата годишнина от Освобождението на България от турско иго. Семейства с малки деца с цветя и знаменца в ръцете, възрастни русенци бяха посрещани от звуците на Духовия оркестър, който под диригентството на Димчо Рубчев изпълняваше патриотични маршове. Представителна военна рота традиционно беше строена пред паметника.
„Трети март е датата, на която ознаменуваме успеха на 5-вековните бунтове на българският народ за свобода! Макар и в Русе да не са водени най-масовите сражения, това не означава, че във всяко русенско сърце не е била идеята за свобода! Русе дава не само герои-революционери, но и строители на съвременна България! Нека помним, че свободата се извоюва с оръжие, но се пази с дух!“, каза в словото си и.д. областен управител Свилен Иванов.
Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва за падналите герои в борбата за Освобождение.
Песента „Къде си, вярна ти, любов народна“ в изпълнение на деца от Младежкия дом огласи площада, а актьорите Евгения Явашева и Венцислав Петков припомниха най-вълнуващите моменти и стихове, посветени на бележитата дата 3 март 1878  година. 
Сред официалните гости бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, народните представители Пламен Нунев, Искрен Веселинов, Георги Стоилов, Бюрхан Абазов, зам.областният управител Валентин Колев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, кметът Пенчо Милков, общински съветници. Там бе и третият секретар на Генералното консулство на Русия в Русе Любов Агеева.
По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на Свободата.