Манастирът „Света Марина“ в Каран Върбовка изненадващо се оказа сред първенците по агросубсидии в областта. Прочутата с целебното си аязмо света обител, за чийто ремонт преди две седмици правителството отпусна 400 000 лева, освен това е получила 469 000 лева по линия на подпомагане на земеделието.
Сред другите големи бенефициенти изненади няма. За пореден път малки общини вземат най-големите субсидия за агросектора в областта, показват данните на държавен фонд „Земеделие“ за финансовата 2020 година.
В справката, която обхваща периода от 16 октомври 2019 г. до 15 октомври 2020 г., се включват средствата от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). От първия се изплащат помощите по схемите за агроекология, зелени практики и единно плащане за площ, а вторият финансира Програмата за развитие на селските райони. 
Първенец за миналата година е община Борово, на която са изплатени над 3,43 млн. лева по две мерки - „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ и „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“. На второ място е Община Бяла с 3,39 млн. лева, а община Две могили взема 2,86 млн. лева. В челната десятка е и община Ценово със субсидия от 634 хил. лева.
Сумите се доближават до рекордната за общинските власти 2016 г., когато най-малката община Ценово взе 4,8 млн. лева, Иваново - 3,44 млн. лева, Бяла - 3,37 млн. лева, Ветово - 1,61 млн. лева и т.н. Основната част от парите отидоха за подобряване на пътната инфраструктура и ВиК мрежата.
От частните фирми и кооперации, които обработват земята, за поредна година най-голяма субсидия получава „Агрофактор“ /Бяла/ - близо 2 млн. лева. По схемата за единно плащане на площ по-сериозни субсидии вземат още ET „Декаданс - Димитър Шишков“ и ЕТ „Камен Шишков“ /Бяла/, „Евагро“ ЕООД /Бяла/, ЗКПУ „Филип Тотю“ /Две могили/, „Керчев и синове“ ООД, кооперацията в Иваново, „Дачия“ ЕООД, „Караман-1“ ЕООД /Ветово/, „Сафари-М“ /Сливо поле/. 
Бенефициентите в агросектора намаляват за поредна година. Броят на плащанията за 2020 е 8112 при 8445 за 2019 г. Очевидно е, че окрупняването в сектора продължава въпреки европейските политики, насочени срещу най-големите земевладелци. На фона на милионите за най-големите, седем земеделски производителя от областта получават субсидия под 1 лев, като най-малката сума е 9 стотинки.