- Д-р Сотиров, вие сте ново лице в обществения живот, бихте ли се представили?
- Аз съм специалист по стоматология в Русе. Завършил съм средното си образование в Кубрат и съм родом от там. След това постъпих в Медицинския университет в Пловдив. Работил съм по специалността си в Норвегия почти 4 години и половина.
- Вие сте сред малкото българи, които са били в чужбина и са избрали да се върнат в България, защо взехте това решение?
- Да, колкото и странно да звучи, така постъпих. С две думи - аз съм човек, който обича държавата си. Моята жена е от Русе и взех тежкото решение да напусна Норвегия и да се върна в Русе. 
Съвсем нелеко решение, защото всичко ми беше вече уредено там
а Норвегия е една наистина подредена държава, където законите и правилата се спазват от всички. Абсолютно административно всичко беше много добре уредено. Там отворих първата си стоматологична фирма за 30 минути през лаптопа. 
- Какво ви накара да влезете в политиката? Имали ли сте други подобни опити досега?
- Това ми е първият опит. Винаги съм се занимавал широко с благотворителност, винаги съм помагал на хора в нужда и винаги съм страдал, че в България цари такъв безпорядък. Това беше моят мотив. 
- Как се оказахте сред учредителите на „Републиканци за България“?
- Бях лично поканен от Цветан Цветанов, ние се познаваме лично отдавна. Той ми се обади и просто ме помоли да участвам в този проект „Републиканци за България“. Аз го помолих за среща, за да ми изясни детайлите, обясних му, че аз не съм участвал досега в политиката, но 
когато изслушах вижданията му, те веднага ме привлякоха
И аз съм сред хората, които настояват за въвеждането на гласуване по електронен път, за да могат хората в чужбина да изразят своя глас. Сега излезе и друг проблем - невъзможността на хора с двойно гражданство да участват в политическия живот на държавата. Тези неща трябва да търпят промени.
- Не ви ли смущава фактът, че бившият номер 2 в ГЕРБ Цветан Цветанов подлага на остра критика партията, която години наред е управлявал от името на Бойко Борисов? Доскорошните му съратници явно са неприятно изненадани.
- Аз познавам Цветан Цветанов и знам, какво може и какво мисли. За мен той е един от най-добрите политици в момента. Ако ми се беше обадил, докато беше в ГЕРБ, аз нямаше да се съглася да вляза в политиката. Той наистина е професионалист в областта и ако има настоящ добре подготвен политик, това е той. Охулванията той всеки път ги обяснява. 
Някой е трябвало просто да обере негативизма и това е бил той
- На какъв принцип е съставена листата на „Републиканци за България“?
- Основното е, че искахме представителите да са познати на общността в Русе. Нямаме хора, изпратени от София. С Цветан Цветанов сме се разбрали така - русенци да определят и съставят листата. Листата съставихме, като се събрахме и я обсъдихме като екип. Гледахме да има хора от всеки един сектор. Като млада и нова партия това беше идеята. 
Нашата изненада е всъщност г-жа Наталия Къснеделчева
която е предприемач и дългогодишен собственик на „Винпром Русе“. Тя е видна обществена личност, но дължа да подчертая, че сама пожела да бъде на 4-та позиция, независимо че можехме да я сложим и по-нагоре. Наистина работихме като екип и няма сърдити. Не очакваме и големи размествания по листата от гласуване с преференции.
- Като нова партия на какъв тип избиратели разчитате, към кого са насочени вашите послания?
- Не разчитаме на определена група. Лично моите послания са насочени към тези българи, които не излизат да гласуват. Не знам по каква причина, така избират хора и от младото, и от старото поколение. 
Аз винаги съм гласувал и смятам, че е важно за бъдещето на държавата ни
Не може да не се гласува.
- Какви ще бъдат регионалните ви акценти?
- Регионално ние акцентираме над характерните проблеми за Русе. Това е инфраструктурата, най-вече магистралата Русе-Велико Търново, както и пътищата извън Русе, които са в окаяно състояние, а пътят Русе-Бяла е осеян с некролози. Сега има ремонт на някои от тях, но дълги години нищо не е правено. Аз съм родом от Кубрат и пътят натам дълго време беше ужасен. Акцентираме и върху проблема с мръсния въздух. Аз не разбирам от тази сфера, но съм говорил с експерти, преподаватели в Русенският университет, и когато ми казаха, че 
технологията е толкова напреднала, че има машини, които могат да засекат кой замърсява града за 2 седмици
не можех да повярвам. Представете си - 2 седмици, а толкова години не се знае. 
Друг проблем за региона са задръстванията на Дунав мост, където с дни седят шофьори на тирове. Това са проблемите, които виждаме в региона и затова ние разработваме секторните ни политики.
- Цветан Цветанов често заявява амбицията на партията да е „незаобиколим фактор“, какъв резултат очаквате на изборите в Русе и България?
- Не мога да спекулирам за резултат за цяла България, но очакваме добър резултат. Всеки ден ми се обаждат различни хора, които ни подкрепят в Русе. 
- На какъв тон ще залагате през кампанията, с какви аргументи ще искате доверието на гражданите?
- В никакъв случай няма да боравим с агресивен тон. Това ще бъде толерантна и абсолютно добронамерена кампания. 
Смятаме, че така трябва да бъде - всичко да е ясно и чисто
Като аргументи - ние сме нова партия и това е може би най-интересното, защото предлагаме едно ново начало. Да пречупим този стереотип на мислене, че няма алтернатива.
- Очаква се ниска избирателна активност и това се смята за голям риск за новите и малките партии, споделяте ли това виждане?
- Да, не вярвам пандемията да не притесни хората и все още не е ясно каква избирателна активност ще има. Ако обстоятелствата бяха други и се кандидатирахме в нормално време, щяхме да имаме по-голям шанс със сигурност. 
- Какво бихте казали на хората, които имат право на глас на 4 април?
- Да излязат и да упражнят правото си на глас.