Съвместна инициатива, посветена на ранното детско развитие, стартираха УМБАЛ „Медика Русе“ и русенският клон на Академията за бебета, деца и родители „КиндиРу“. От вчера всяко бебе от областта, родено в болницата, ще получава подарък от академията - ваучер за 3 безплатни посещения на клас „Платипус“. За майките пък има текстилна чантичка, в която могат да носят принадлежностите на бебето за заниманията. 
Екипът на УМБАЛ „Медика Русе“ се стреми да превърне раждането и първите моменти с бебето в едно щастливо, спокойно и ведро преживяване за майката. Родилките са настанени в чисти и топли стаи със собствен санитарен възел, оборудвани с всичко необходимо и за тях, и за детето. Опитните детски сестри непрестанно консултират майката за кърменето, как да прави тоалета му, да го къпе и да сменя пелените. 
„КиндиРу“ е австралийска програма, посветена на развитието на детето от шестата му седмица до седмата година. Основната цел е да се осигурят различни стимулации на бебетата и децата под формата на разнородни игри. В Русе Академията за бебета, деца и родители се ръководи от Диана Минкова - специалист по ранно детско развитие и магистър кинезитерапевт, която за 7 години е обучила над 2000 деца и е помогнала на техните родители да бъдат първи и най-добри учители на своите рожби.