Сдружение за подкрепа на Общинския съвет в Русе ще правят бивши председатели на местния парламент, които за първи път се събраха по покана на младия си колега Иво Пазарджиев. На една маса седнаха Явор Димитров (мандат 1992-1995 г.), арх. Силвия Алексиева (1995-1999 г.), Искрен Веселинов (2003-2009 г.), засл.проф. Васил Пенчев (2009-2015 г.) и чл.-кор.проф. д.т.н. Христо Белоев (2015-2019 г.). Те почетоха и колегите си, които вече не са сред живите - първият председател на Общинския съвет в Русе Цветан Добрев, Георги Драгоев и арх.Светозар Панайотов.
Всеки от бившите председатели сподели най-ярките си спомени от своя мандат. За Явор Димитров това е началото на 90-те години на миналия век, когато съветниците са 65 и работят без възнаграждения и без бюджет. В онези млади години на демокрацията политическите противопоставяния са големи, затова основен приоритет е постигането на консенсус между тях, за да потръгне машината на Общинския съвет, спомня си Димитров.
Арх.Силвия Алексиева е горда, че заедно с кмета Димитър Калчев в Кръглата зала на Общината са поставили основите на Националното сдружение на общините в България.
Противоборство между кмет и председател - така определи своето управленско време Искрен Веселинов, чийто мандат преминава при двама кметове - Елеонора Николова /СДС/ и Божидар Йотов /БСП/. В същото време е горд, че тогава са въведени електронното гласуване на сесии и излъчването на живо по телевизията. 
За своето време проф. Васил Пенчев казва, че Общинският съвет е бил обезличен и решенията са диктувани от управата. На този пост на него също му се е наложило да работи с двама кметове - Божидар Йотов и  Пламен Стоилов /ГЕРБ/.
Наследникът на поста проф.Христо Белоев определя своя мандат като обединителен за хората с политиката, а не обратното. Водещи цели за него са били укрепване на авторитета на съвета и опитите за обединение на русенци. Но освен това са въведени броячи за времето на изказванията, много повече новини за дейността на съвета получават публичност в неговия сайт.
Днес машината „Общински съвет“ работи технически професионално и без засечки благодарение на старши експерта Петя Христова, която от 24 години е в администрацията и е работила с всички председатели на съвета.
Така в спомени и дружески разговор се роди идеята бившите председатели на Общинския съвет в Русе да регистрират сдружение, което да подкрепя дейността на местния парламент и да дава предложения за добруването на общината и русенци.