В девет от 28-те дни на февруари въздухът в Русе е бил замърсен с фини прахови частици /ФПЧ/ от 1.1 до 2.4 пъти над нормата, съобщи Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Данните са от автоматичната измервателна станция в квартал „Възраждане“. Пикът е регистриран на 21 февруари, когато при норма 50 микрограма на кубичен метър са измерени 121,95 микрограма.
Измерени са и завишени, но не превишени стойности на азотните оксиди и въглеродния оксид.
Отчетените от началото на годината превишения на фините прахови частици са 13. Това замърсяване има съвсем пряка връзка с битовото отопление с дърва и въглища, липсата на вятър и наличието на мъгла.
През последната седмица на февруари е отчетен и пренос на прахови частици от пустинята Сахара, който също е повлиял отрицателно на качеството на въздуха.
Сравнението с първите два месеца на миналата година показва спад на дните с ФПЧ над нормата с една трета. През 2020-а са регистрирани 20 дни със замърсяване на въздуха с ФПЧ над допустимото, като най-лошият резултат е 145,15 микрограма на кубичен метър или 2.9 пъти над нормата.
Анализът на данните през последните пет години показва намаляване на броя на дните с нарушено качество на атмосферния въздух по отношение на фините прахови частици, съобщи РИОСВ. През 2015 г. те са били 79, през 2018 г. - 65 дни, а през 2019 г. - 42 броя.                     У