Сигналът за нарушения в обществената поръчка за доставка на 15 тролейбуса постигна желаното от подателите си и на вчерашната сесия официално беше съобщено, че тя е прекратена. Подаденият сигнал беше тема на питане от общинският съветник от ГЕРБ проф. Михаил Илиев, който посочи като негов автор Драгомир Кръстев, секретар на непознатото досега сдружение „Спаси Русе“, тъй като го е получил от неговия мейл.
„Утро“ изпрати въпроси до подателя относно непознатата до този момент организация и получи отговор, който публикуваме отделно.    

В подадената информация с недвусмислени внушения за корупция става въпрос за включено в техническите спецификации изискване новите тролейбуси да бъдат оборудвани с LED фенерче с детайлно описани функции и автоматичен външен дефибрилатор, които може да осигури само една конкретна фирма - софийската „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД, което я прави фаворит за победител. При това се посочваше, че въпросната фирма ще достави на Община Русе „неправомерно 15 бр. тролейбуси марка: BKM Energis, модел: MP-T.LF.12, тип: Metropolis, на беларуския производител HMC BKM“. 
На сайта за електронни обществени поръчки решението за прекратяване на поръчката за доставка на тролеи, подписано от управителя на „Общински автотранспорт“ ЕАД Русе Александър Георгиев, е публикувано в 10:59:53 ч вчера. Като мотив за това е посочен сигнал за нередности в поръчката, подаден в Община Русе на 29.12.2020 г. Назначена е вътрешна проверка по случая, изискани са експертни мнения и е проведен одит, пише в решението. В резултат категорично е потвърдено, че е налице нередност: в техническите спецификации е заложено оборудване, което „не може да се счете за абсолютно необходимо като оборудване за тролейбус“ - LED фенерче и автоматичен външен дефибрилатор. Това е ограничаващо условие за другите участници и е в разрез с изискване на Закона за обществените поръчки за равнопоставеност. В резултат „е налице реална опасност Община Русе да бъде санкционирана със сумата до 3 652 500 лева“, пише още в решението.
„Когато става дума за сериозни неща, трябва да се обръща внимание и е задължение на общинския съветник да задава въпроси. Радвам се, че поръчката е спряна, значи вероятно има нещо и правилна е била стъпката на колегите“, каза проф. Михаил Илиев и направи забележка за избора на беларуски тролейбуси, при положение че има още много европейски производители.
В защита на позицията на Общината се изказа зам.-кметът Димитър Недев, който е и ръководител на проекта за доставка на тролеите.
„Няма допуснато умишлено законово нарушение. От момента на откриване на процедурата на 13 ноември до крайният срок за подаване на документи на 30 декември, нито един от участниците не е подал сигнал, жалба или е искал прекратяване на процедурата. 5 кандидати не са припознали поръчката като дискриминационна“. Той увери, че Общината не е била проверявана от различни български и европейски институции, но при получаването на сигнала кметът Пенчо Милков е разпоредил проверка и е потърсено експертно становище от специалист от Русенския университет. Освен това Недев съобщи и кои искания на кандидатите от първата процедура са приети - увеличена е допустимата височина на тролейбусите с 10 см, премахнато е изискването за люк на покрива, разширен е списъкът с допустими материали и е премахнато изискването участниците да притежават сертификат ISO 14001 от 2015 година. Отхвърлени са обаче исканията за увеличаване на срока за доставка от 360 на 720 дена и премахването на изискването за отоплителна и охладителна инсталация.
От името на групата на ВМРО общинският председател Иво Пазарджиев определи сигнала като „черен ПР“ и „фалшиви новини“ и призова общинските съветници да заемат позиция в борбата с клеветите. 
В подкрепа на проф. Михаил Илиев се изказаха общинските съветници Наталия Кръстева от ГЕРБ и Станимир Станчев от СДС, като поздравиха професора за смелостта да пита и дава яснота на сигнала при толкова сериозни обвинения.
Добрият тон по време на дискусията беше запазен и не бяха споменавани имена, въпреки че в сигнала за нередностите в поръчката са обвинени кметът Пенчо Милко, зам.-кметът по Комунални дейности Димитър Недев и старши юристконсулта в отдел „Обществени поръчки“. Полина Стоянова. Ден по-рано съветниците от БСП определиха случващото се като атака на ГЕРБ срещу кмета, защото е прекратил техни порочни практики. Вчера от Общината на свой ред напомниха, че са платени 9 милиона лева санкции за различни нарушения в обществените поръчки по време на предходния мандат.

„Спаси Русе“: Разследваме още няколко теми,
по които имаме предположения за злоупотреба

„Нашата структура е посветена на обединяване на гражданската енергия на русенци около ускореното развитие на града ни. Активно се противопоставяме на всякакви форми на корупция и злоупотреба с публични средства.“ Това написа в отговор на имейл на „Утро“ с искане за информация за организацията Драгомир Кръстев, секретар на „Спаси Русе“.
По думите му по-голямата част от активистите на групата живеят в София или в чужбина, но са обединени от „желанието ни още в рамките на нашия живот Русе да стане едно привлекателно място за работа и живеене, за да може да се върнат повечето от нас“.
„Наш неформален лидер е Йосиф Русев - магистър по компютърни науки в Империал Колидж и понастоящем успешен предприемач в Лондон. Членската ни маса вече наброява над 30 души - повечето от тях успели професионалисти в различни сфери на бизнеса в цял свят“, пише още Димитър Кръстев.
„В момента разследваме още няколко теми, по които имаме обосновани предположения за злоупотреба с публични средства - както виждате, анализите ни са базирани на задълбочена експертиза, така че се ангажираме при новоразкрити схеми за измами да предоставим на русенци обективна информация“, завършва писмото до „Утро“.