Валери Иванов е областният председател и член на Изпълнителното бюро на партия АБВ. По професия е машинен инженер със специализация по икономика от Варненския икономически университет. Цялата му трудова дейност в продължение на над 42 години е свързана с река Дунав. За тези години в „Дунавски драгажен флот“ АД Русе е преминал от технологичен работник до изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите. От 2003 година е мажоритарен собственик на дружеството. На 66 години е, семеен, с двама сина и четирима внука.

- Г-н Иванов, с какви нагласи тръгва АБВ към изборите, какво очаквате да постигнете в Русе и в страната?
- Нагласите са като при всяка политическа партия, регистрирана за участие в парламентарни избори. Целта е привличане на избирателите с политики, предложени от нас. Що се отнася за Русе, в последните два мандата ние сме постоянни с трима общински съветници в мандат 2015-2019 година като самостоятелна група. Трима съветници  в мандат 2019-2023 година като част от МК /БСП за България - АБВ, ПД Социалдемократи, ДРП Българската пролет/. За страната нагласите са за достойно представяне, което е в ръцете на избирателите. Като член на Националното изпълнително бюро на АБВ смея да твърдя, че 
навсякъде в страната имаме знаещи, интелигентни, доказали се кандидати 
- професори, научни работници, медици, инженери, известни спортисти, дейци на културата и образованието във всички сфери на обществено политическия живот и в реалния сектор.
- Какви са впечатленията ви - как се отразява присъствието на доц.Мангъров в листите на АБВ?
- Ние от ПП АБВ винаги сме били честни, последователни и аргументирани в нашите действия. Нали не сте забравили, че АБВ още през май 2020 година представи доц.Атанас Мангъров на пресконференция именно в нашия град, лабораторния д-р Георги Тодоров и ред медицински лица в залата на хотел в центъра на Русе. Това се случи веднага след двумесечното извънредно положение - от 13 март до 13 май 2020 година. След това имаше подобни представяния в Стара Загора, Пловдив, Варна и т.н. 
Мисля и съм убеден, че винаги  сме били съмишленици с доц.Мангъров
и не предстоящите парламентарни избори 2021 година са определящ фактор в присъединяването му в нашите предизборни листи.  
- Какво ще бъде прието за успех в регионален план?
- Да имаме парламентарно представителство в нашия избирателен район.
- На местно ниво сте в коалиция с БСП, а сега ще бъдете съперници и на практика ще разчитате на избиратели с много сходен профил. Какво различно ще предложите и как ще се отрази това на резултатите?
- Да, на местно ниво това е абсолютна истина. Но сега става въпрос за парламентарни избори, защото ние сме парламентарна република! 
Тази република трябва да я съхраним
Това го изисква нашата конституция. Не може министър-председателят, който и да е той, да се отнася, меко казано, с пренебрежение към висшия законодателен орган в една парламентарна република!
- Какво очаквате от предизборната борба - да е по-скоро позитивна или агресивна?
- Много ми се иска предизборната борба да е истински позитивна. Друг е въпросът, че ние като народ и държава казваме - истината е някъде по средата. Надявам се разумът и чувството за отговорност в българските граждани да надделеят.  
- Какъв ще бъде ефектът на коронавируса върху кампанията?
- Дай боже, разумът и отговорността за бъдещето да надделеят. Нека се успокоим, нека върнем нормалността. Във всичко.
Епидемии, пандемии, природни бедствия е имало, има и човечеството се е справяло
Та през 2021 година нашата държава става на 1340 години. Винаги съм казвал, че народ, който не познава историята си, не осъзнава настоящето си - не може да предвиди и да погледне в бъдещето си. Мога само да кажа, че не трябва да се поддаваме на някакъв вирус. Хора, излезте и гласувайте без страх, без скрупули и гласувайте по съвест и по ваше лично убеждение. 
- Избирателната активност ли ще бъде най-голямото предизвикателство пред АБВ, а и пред останалите по-малки партии, чиито твърди ядра отстъпват на по-големите политически сили.
- В никакъв случай! В края на краищата 
всяка политическа сила се явява на избори да спечели избиратели
Крайната дума е тяхната - пред урните.
- Смятате ли, че машинното гласуване ще бъде ключов елемент на 4 април?
- На вашия въпрос ще отговоря с въпрос. Как е възможно през 2011 година, преди 10 години, част от населението на Република България да се преброи електронно, а сега, когато по електронен път пазаруваме, плащаме с дебитни и кредитни карти, подаваме куп заявления, декларации през държавни и местни органи, не можем да гласуваме електронно или машинно?
- Какви ще бъдат регионалните ви акценти?
- Мисля, че регионалните акценти по време на парламентарни избори са взаимно свързани. В крайна сметка Република България е съвкупност от 264 общини, регионално обособени в 27 области плюс София град.
- Посочете три местни приоритета и начина на постигането им.
- За мен това е продължение към предходния ви въпрос. Местните приоритети за нашия регион изцяло съвпадат с три от основните приоритети на АБВ, а именно: първо - Дунавската стратегия и инфраструктурата в Северна България, второ - енергетиката, и трето - аграрният сектор.
Начинът на постигането им ще си позволя да коментирам ясно и конкретно. 
Дунавската стратегия - 
ние сме единствената страна по най-голямата и най-евтина трансевропейска водна магистрала - река Дунав, която напълно сме я загърбили
В нашия български участък на реката, от устието на река Тимок до Силистра, са около 471 км. Нямаме брегоукрепване, няма управление на водите, няма мостова свързаност. На нейните брегове са четири столици - Виена, Братислава, Будапеща и Белград. Петата столица Букурещ е само на 60 км от реката. На нашия бряг има три областни града Видин, Русе и Силистра, още седем общински - Лом, Козлодуй, Никопол, Белене, Свищов и Тутракан. Всички те са с пристанища, които практически са пристанища на Северна България. Е, как управляваме водите на тази река? Къде е брегоукрепването? Да управляваш водите, значи да регулираш водния отток. Някой спомня ли си за Хидротехническия комплекс /ХТК/  Никопол-Турну Мъгуреле, за ХТК Силистра-Калараш? 
За енергетиката - четири малки блока в АЕЦ „Козлодуй“ бяха закрити. АЕЦ „Белене“ - има я, няма я, пак я има и пак я няма - до безкрайност. От 1986-1987 година колко пари бяха вложени в тези обекти? И това е част от Дунавската стратегия. Такова строителство може да има само на Дунав. 
За аграрния сектор ние от АБВ и нашите експерти сме категорични за дисбалансите, създадени в нашето селско стопанство. В момента 
евросубсидиите са главно за производство на зърнени култури
каквото роди земята - това е. Никаква принадена стойност. А изхранването на българина? През 1989 година производството на месо в България е 1200-1300 хиляди тона, производство в последните години - 130 до 140 хиляди тона, а българинът консумира 430 до 440 хиляди тона. Всичко това на годишна база. Преработвателната промишленост е силно занемарена. Затова в големите вериги българинът пазарува плодове и зеленчуци от цял свят, а българското е все по-малко.   
- Вие сте тясно свързан професионално с Дунава, какво трябва да се направи, за да може Русе да се възползва пълноценно от потенциала на реката?
- На този въпрос отговорих с предните въпроси. В заключение мога да допълня, че Дунавската стратегия е от изключителна важност за страната като цяло. Брегоукрепване, управление на водите, мостова свързаност, жп и пътна инфраструктура /удвояване на жп линията Русе-Варна, втори мост над река Дунав Русе-Гюргево , магистрала Русе-Велико Търново, тунел под Шипка/, 
това е само част от възможността Русе да се възползва от потенциала на реката
и в средносрочен план градът да навакса изоставането в своето развитие, което е адекватно в изоставането на цяла Северна България. Това би променило региона чувствително от гледна точка на трудовата заетост, доходите, не на последно място е стъпка към спиране на демографския срив.