Обществена поръчка за изготвяне на технически проект за основен ремонт на моста над Дунав между Русе и Гюргево обяви Агенция „Пътна инфраструктура“. Дължината на съоръжението на българска територия е 1 км. Срокът за подаване на оферти е до 25 март.
Бъдещият изпълнител ще трябва да направи подробно обследване на всички елементи от връхната конструкция и долното строене на съоръжението. Поръчката включва цялостен оглед на състоянието на стоманобетонната конструкция на пътната част на моста, геодезически измервания и при необходимост - инженерно-геоложки проучвания. Срокът за изпълнение е 180 дни.
След изготвянето на проекта ще се определят нужните ремонтно-възстановителни работи по моста, прогнозната стойност и срокът за изпълнението им.
За старт на проектиране на основен ремонт на открития на 20 юни 1954 година Дунав мост точно преди две години съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Изявлението му беше направено на 27 февруари 2019 година, като наред с това Нанков показа оптимизъм, че до края на същата година може да започне изграждането на все още чакащата ред магистрала Русе-Велико Търново.