Сигналът за нарушения в обществената поръчка за нови тролейбуси, който през последните два дни расте като търкулната по стръмен склон снежна топка, вчера бе разпратен и на медиите. Преди това са го получили общинските съветници и областният управител Галин Григоров. Изложението е подписано от граждански комитет „Спаси Русе“, който в момента е без конкретни имена и единствената публична следа за съществуването му е страница във фейсбук с неколцина последователи. Въпреки това в сигнала се борави с лесна за проверяване конкретна и изключително детайлна информация. Сигналът е подаден на 3 февруари и в Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“, чийто изп.директор Людмила Рангелова е разпоредила проверка два дни по-късно. 
„На 2 февруари получихме сигнал от служители на Община Русе, които ни разкриха чудовищна схема за злоупотреба с европейски средства и корупция от най-висша степен“, пише в документа.
Според авторите кметът Пенчо Милков, зам.-кметът Димитър Недев, който е и ръководител на екопроекта за доставка на електрически автобуси и тролейбуси, и Полина Стоянова, старши юрисконсулт в отдел „Обществени поръчки“ на Община Русе са допуснали „редица закононарушения“ за облагодетелстване на фирма „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД „в намерението й да достави на Община Русе неправомерно 15 бр. тролейбуси марка: BKM Energis, модел: MP-T.LF.12, тип: Metropolis, на беларуския производител HMC BKM“.
По визирания проект Община Русе ще купи 15  тролейбуса след обявена на 13 ноември 2020 г. обществена поръчка на стойност 17 100 000 лева с ДДС - 100% безвъзмездно финансиране от Европейския съюз. Това е втора такава поръчка, първата е пусната на 8 октомври 2019 г., но на 9 юли 2020 година е прекратена в частта си за доставка на тролейбуси и обявена отново.
Според „Спаси Русе“ Недев и Стоянова, „следвайки указанията на кмета Пенчо Милков... още преди обявяването на обществената поръчка са допуснали вмешателство от външни за Община Русе лица, свързани с един от кандидатите - „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД, които са манипулирали Техническата спецификация и са заложили следните дискриминационни условия към потенциалните кандидати“.
Посочени са включени в изискванията фенерче с детайлно описани функции и автоматичен външен дефибрилатор, на които отговарят единствено два конкретни уреда. „Изключителен представител на производителите им за България е фирма „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД. Парадоксално е, че нито фенерчето, нито дефибрилаторът имат каквото и да е отношение към реалния предмет на поръчката - доставка на тролейбуси. Въпреки това възложителят изисква кандидатите още на фаза подаване на оферти да представят сертификати за тях, докато за самите тролейбуси изисква сертификати едва при бъдещата доставка“, пише в сигнала. 
По-фрапиращо е обвинението, че при отваряне на офертите „според изпратения до нас сигнал от свидетели, работещи в общинската администрация, г-жа Стоянова е изнесла офертите на всички кандидати и в разрез с всички норми ги е направила достояние на представители на фаворизирания от кмета кандидат - „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД. В момента именно те, а не назначената от възложителя комисия от общински служители, разглеждат и оценяват постъпилите оферти, в това число и на своите конкуренти, което опорочава процедурата“. 
Фирма „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД е основана в София през 2008 година, неин собственик е Юлиан Тодоров Димов, свързан с още 26 компании, повечето от които са негово еднолично притежание. Според базата данни на bird.bg фирмата е доставяла автобуси на Министерството на отбраната, противопожарни автомобили на АЕЦ „Козлодуй“, автомобили за спасителни дейности, командни автомобили и автобуси на МВР, противопожарни автомобили на МВР, специализирана автотехника на „Топлофикация София“, сметосъбираща техника и водоноска на Столична община. Има и широк кръг клиенти, сред които общините Пловдив, Враца, Плевен, Шумен и др. 
„Считаме за престъпно поведението на кмета на Община Русе Пенчо Милков, който очевидно няма никакви скрупули да застави своите подчинени да предприемат подобни дръзки закононарушения с цел да облагодетелстват конкретен участник в обществена поръчка на такава голяма стойност. Какво по-скандално от това - над 17 млн. лева безвъзмездно финансиране от Европейския съюз да отидат за закупуване на тролейбуси, произведени в Беларус? Същият този Беларус, спрямо когото от октомври 2020 г. ЕС налага санкции в отговор на измамите при провеждането на президентски избори и сплашването и жестоките репресии срещу мирни демонстранти, членове на опозицията и журналисти... Настояваме българските и европейските институции да предприемат незабавни проверки и да предотвратят това корупционно престъпление и всички замесени длъжностни лица да бъдат наказани подобаващо“, завършват от „Спаси Русе“.