„Свидетели сме на яростно противопоставяне на ГЕРБ на кмета на общината. Те показаха, че не могат да загубят почтено и с достойнство. Тежи им много, но Пенчо Милков бе избран с 32 000 гласа на русенци, което е с 2000 повече от гласувалите за предишния кмет Пламен Стоилов. Той промени цялата система на управление на общината и тези промени не са в интерес на ГЕРБ и приближените до тях фирми, заради които общината ще даде над 9 млн. лева финансови корекции по изпълнени проекти заради непрозрачни обществени поръчки“, заяви вчера председателят на групата общински съветници от БСП Иван Иванов на пресконференция по повод острите критики на ГЕРБ за работата на кмета Милков. 
Според него причини за насъбралото се напрежение между политическите опоненти ГЕРБ И БСП освен предстоящите избори е и решението на Милков да мобилизира общинските предприятия за изпълнение на обществени поръчки и поддръжка на града, като по този начин е пресякъл порочната практика на предишното управление това да се възлага на външни фирми и общината да плаща много скъпо. 
Само ден преди това общински съветници от ГЕРБ съобщиха за получен сигнал за злоупотреба в обществената поръчка за нови тролеи, чиято цел е само една фирма да отговаря на заложените условия. По този повод общинският съветник проф.Михаил Илиев е внесъл питане до кмета /какво съдържа сигналът - вижте карето/.
Това обвинение вчера беше отхвърлено от Дилян Саманджиев, който влезе в Общинския съвет от партия „Възраждане“, но още в началото на мандата премина в групата на БСП. 
„Конкурсът е направен по закона за обществените поръчки. А фирмата, която е спечелила, е с опит и е спечелила и във Враца, където кметът е от ГЕРБ, защо това не се казва в обвиненията? Не виждам никакво нарушение“, каза той, споменавайки между другото, че новите тролейбуси са от... Беларус.
Официален отговор по сигнала се очаква да бъде даден от кмета Пенчо Милков или зам.-кмета Димитър Недев днес на сесията.
„Правят се внушения, че общината само повишава цени, но не се казва нищо за причината. С години общината е оставена без ресурс да се грижи за гражданите си, вижте откога не са променяни цените. Дори прокуратурата се сезира по една от наредбите“, коментира общинският съветник Биляна Кирова обвиненията на ГЕРБ по повод замисленото увеличаване на гробищните такси. Тя припомни, че в условията на пандемия няколко пъти бяха освобождавани от наеми и такси бизнесите, които не работят заради пандемията, таксите за детски градини през лятото бяха намалени наполовина, въведена беше еднократна финансова помощ за второ дете и близнаци, обществената трапезария храни с топъл обяд вече 250 души вместо предишните 120 потребители.
По повод предложението на Евгени Игнатов за еднакви критерии при финансиране на колективните и индивидуалните спортове, общинските съветници Пламен Рашев и Елисавета Досева се изказаха категорично против с мотива, че подобно приравняване ще ощети колективните спортове в полза на индивидуалните.