Сигнал за злоупотреба в обществената поръчка за доставка на нови тролейбуси и електрически автобуси на обща стойност 14 250 000 лева е получил на електронната си поща общинският съветник от ГЕРБ проф.Михаил Илиев. Сигналът бил адресиран до всички общинските съветници, председателя на Общинския съвет и областния управител и в него се твърдяло, че е допуснато вмешателство от външни за Община Русе лица, свързани с един от кандидатите. В резултат в техническата спецификация били заложени дискриминационни условия към другите потенциални кандидати. На изискванията отговаряли единствено два артикула за оборудване на тролейбусите, като изключителен представител на производителя била конкретна фирма, която вероятно е фаворит за спечелване на поръчката. Въпросното писмо, автор на което не е посочен, било разпратено до редица европейски и български институции, пише проф.Илиев в питането си, което отправя до кмета Пенчо Милков с искане той да отговори на какъв етап е поръчката и дали Общината е проверявана по този сигнал.
Всичко това стана ясно на вчерашната пресконференция на ГЕРБ, в която участваха общинските съветници Наталия Кръстева, Алисе Муртезова и Евгени Игнатов. Още в началото те обявиха, че са взели решение да даряват сумата от увеличението на заплатите си за благотворителни инициативи. И първата от тях вече краси центъра на Мартен, Басарбово, Бъзън и Ново село, където двуметрови фигури на емблематичните Пижо и Пенда ще посрещнат 1 март. 
Съветниците заявиха, че тяхната позиция продължава да е против увеличаването на данъци, такси и наеми в епидемична обстановка, и поставиха под въпрос изхарчените досега от Община Русе средства за различни дейности. Като например цената на закупени в края на миналата година и раздадени на общинските съветници таблети, което е станало повод за питането на общинския съветник от ГЕРБ Светлозар Симеонов. Таблетите са закупени на цена 597,60 лева бройката, а негова проверка е показала, че този модел със същите параметри се предлага на цена от 420,00 лева до 470,00 лева за брой. Затова Симеонов пита кмета дали е провеждана обществена поръчка за тях и коя е фирмата доставчик.
Транспортните неуредици отново са причина за питане от Алисе Муртезова, този път за липса на междуселищен транспорт по линията Русе-Силистра. Учители в Нова Черна са се оплакали, че не могат да пътуват до работата си поради липсата на транспорт и са излезли в принудителен отпуск. „За мен е абсолютно непонятна липсата на транспорт при условие, че превозвача има договор с Община Русе, а не го изпълнява“, коментира Алисе Муртезова. 
По повод новите правила за финансово подпомагане на спортни клубове и дейности, общинският съветник Евгени Игнатов внася предложение първо да бъде изготвена стратегия за развитието на спорта в града и след това да бъдат разпределяни средства. Предстои да бъде разгледано и предложението на общинския съветник Наталия Кръстева за възможност карантинираните съветници да участват онлайн в присъствените комисии и сесии на Общинският съвет.